Obama reformja elbukhat a massachusettsi republikánus győzelem miatt

Vágólapra másolva!
Az egy éve hivatalban lévő Barack Obama eddigi legfontosabb reformjára is hatással lehet annak a szenátorválasztásnak az eredménye, amelyet kedden tartottak Massachusetts államban. A néhai Edward Kennedy halálával üresedett meg egy szenátori hely, amelyre hagyományosan a demokrata jelölt számított az esélyesnek, meglepetésre azonban a republikánus rivális sikerével zárult a szavazás.
Vágólapra másolva!

A legendás demokrata politikus, Edward Kennedy tavaly augusztusi halálával megüresedett szenátori helyről szavaztak kedden az Egyesült Államokban, és a választást közelről figyelte az amerikai belpolitika minden szereplője. A stabilan demokrata Massachusetts államban a papírforma alapján a demokrata Martha Coakley lett volna befutó, a szavazás azonban a kampány végén szorosan felzárkózó republikánus Scott Brown sikerével zárult.

A szavazatok csaknem 100 százalékénak összesítése alapján Brown 52 százalékkal győzött, Coakley-re pedig a voksok 47 százaléka érkezett. A demokrata politikus elismerte vereségét és gratulált a győztesnek. Barack Obama szintén gratulált Brownnak, és kifejtette együttműködési szándékát az újonnan megválasztott szenátorral.

A választás kimenetele azért is volt fontos, mert a demokraták szenátori helyük elvesztésével búcsút mondhatnak a törvények zökkenőmentes elfogadtatásához szükséges 60 fős többségüknek. Enélkül pedig veszélybe kerülhet a Barack Obama elnök által sürgetett - és a néhai Edward Kennedy szívügyeként is számon tartott - egészségügyi reform elfogadása.

A kampány tétjét mutatta, hogy Obama személyesen is korteskedett Coakley mellett vasárnap, a Fehér Házból ugyanakkor kiszivárogtak olyan információk, hogy az elnök stábja a demokrata jelölt vereségével számolt. Lehetséges azonban, hogy ez a kiszivárogtatás csak taktikai lépés volt, hogy a demokrata szavazókat mozgósítsák.

Brown kampányában főszerepet kapott platós teherautója, ezzel jelent meg a rendezvényein, és a hirdetéseiben is feltűnt. A BBC szerint ezzel próbálta meggyőzni a választókat arról, hogy közülük való és érti a problémáikat. Coakley ehhez képest langyos kampányt folytatott, és kezdeti előnyét így elveszítette.

A szavazásnak külön jelentőséget adott, hogy Barack Obamát épp egy évvel ezelőtt, tavaly január 20-án iktatták be hivatalába. Az elnök azóta sokat veszített népszerűségéből, és a felmérések szerint már csak a lakosság fele elégedett a munkájával a kezdeti közel 70 százalékhoz képest. Részletes elemzésünk Obama első évéről itt.