Rádiós jogdíj miatt lázadnak a katalán fodrászok

Vágólapra másolva!
Nem tetszik a barcelonai fodrászoknak, hogy a helyi szerzői jogvédők havidíjat szabtak ki az üzletekben szóló rádiókban játszott zenék után. A fodrászok szerint ők nem a zenével szerzik a jövedelmüket, ezért nem hajlandók fizetni.
Vágólapra másolva!

Rádióhallgatásért kirótt adó ellen tiltakoznak a fodrászok a spanyolországi Katalóniában. Barcelonában és környékén több száz fodrászüzlet ragasztott ki plakátokat, amelyeken arra biztatják kuncsaftjaikat, hogy vigyenek magukkal mp3-lejátszókat, iPodokat, hogy tudjanak zenét hallgatni - jelentette a BBC.

A fodrászok azt nehezményezik hogy az SGAE, a szerzői jogvédelmi társaság, vagyis a spanyol Artisjus havi 12 eurós adót vetett ki a rádióban lejátszott zeneszámok után. A fodrászok érdekvédelmi szervezete, a Fedcat szerint elfogadhatatlan a díj, mivel ők nem a zenéből szerzik bevételeiket, csupán kellemes hangulatot próbálnak teremteni vendégeik számára. Az SGAE szerint ők csak a zenészek szerzői jogait védik, és minden üzletet fizetésre köteleztek. A kampány akkor kezdődött, amikor az SGAE jogi lépéseket tett egy a díjet nem fizető fodrász ellen.