Meghalt a pápát Ali Agca lövéseitől védő rendőr

Vágólapra másolva!
Meghalt az a vatikáni rendőrfelügyelő, aki a testével óvta II. János Pál pápát, amikor 1981-ben Ali Agca megpróbálta meggyilkolni. A rendőr ugyanazon a napon hunyt el, amikor Ali Agca kiszabadult. 89 éves volt.
Vágólapra másolva!

Elhunyt Francesco Pasanisi, az az egykori vatikáni rendőrfőnök, aki 1981-ben a testével védte II. János Pál pápát Ali Agca golyóitól. Pasanisi hétfőn halt meg, aznap amikor Ali Agca kiszabadult.

A 89 éves férfi 1979 és 1981 között volt a vatikáni rendőrség főfelügyelője, a közbiztonságért felelős első számú ember. 1981. május 13-án az első lövés eldördülése után saját testével védte a pápát. A róla készült felvételek, amelyeken látható, ahogy ruháján terebélyesedik a vérfolt, miközben saját testével fedezi a pápát, az egész világot bejárták.

"Hihetetlen, hogy apám ugyanaznap halt meg, mint amelyen Törökországban szabadon engedték Agcát" - mondta Pasanisi fia, aki szerint apja az utolsókig hű maradt II. János Pálhoz, és a pápa boldoggá avatási eljárása során is meghallgatták. (Agca kiszabadulásáról szóló hírünket itt olvashatja, a máig nem tisztázott hátterű merényletről és Ali Agcáról pedig itt tájékozódhat.)

A meghallgatáson azt mondta, "Egyszer csak lövést hallottam. Nem volt időm gondolkodni, beugrottam a pápa nyitott autójába, az egyházfő összecsuklott. Átkaroltam őt, hogy megvédjem. Szemei csukva voltak, erőtlen hangon azt mondta: 'Köszönöm'. Egy második lövés is érte, fehér ruháját vér foltozta. Egy újabb lövés mindkettőnket eltalált, de egymást átkarolva megmenekültünk. Ez volt II. János Pál első csodája" - vallotta Pasanisi a pápa csodájáról.