Több mint 110 ezer halottról tud a haiti kormány

Vágólapra másolva!
Az eddigi adatok alapján több mint 110 ezer ember vesztette életét a földrengésben - közölte a haiti kormány. Becslések szerint halottak száma elérheti a 200 ezret, a haiti kormány abbahagyta a túlélők utáni kutatást.
Vágólapra másolva!

A Port-au-prince-i kormány utasítása alapján a haiti fővárosban befejezték a földrengés esetleges túlélői utáni kutatást - erősítette meg szombaton Genfben az ENSZ egyik szóvivője a szervezet képviselőinek pénteki tájékoztatását, miszerint a túlélők utáni kutatás kezd alábbhagyni és inkább a mentésre és segélyezésre koncentrálnak. A 10 nappal ezelőtti földrengés után legkevesebb 132 embert húztak ki élve a romok alól. A segélyszervezetek szerint ennyi embert még soha nem találtak meg élve egy természeti katasztrófa után. Legutóbb pénteken egy 84 éves asszonyt és egy 22 éves fiatalembert találtak meg.

A haiti fővárosban és az ország déli részén 67 mentőcsapat dolgozott a földrengés óta: ez csaknem 1918 embert és 160 keresőkutyát jelent. A Haitit leromboló földrengés halálos áldozatainak a száma meghaladja a 110 ezret - közölte helyi idő szerint pénteken a karibi ország belügyminisztériuma, amely korábban még abban bízott, hogy 75 ezer ember veszítette életét a természeti csapásban. A humanitárius misszióra vezényelt amerikai haderő és több szakértő korábban úgy becsülte, hogy a földrengésnek 150-200 ezer áldozata lehet.

A mentőcsapatok elhagyják a helyszínt, ahogy egyre fogy a remény arra, hogy túlélőket találjanak a romok alatt. A haiti kormány pénteken közölte, sátorvárosokat épít vidéken 400-500 ezer fővárosi számára, aki hajlék nélkül maradt a múlt heti földrengés miatt, és azóta az utcákon él. Az új táborokat olyan helyekre telepítik, ahol már létezik néhány alapvető feltétel az ellátásukra. Az első a hónap végére készülhet el, mert el kell egyengetni a talajt, ki kell építeni a vízellátást és a csatornákat, be kell szerezni és fel kell állítani a sátrakat. Elsődleges az a szempont, hogy megelőzzék járványok terjedését a Port-au-Princ-ben rögtönzött menekülttáborokban nyomorgók között - mondta Fritz Longchamp, az államelnöki iroda vezetője.