Bin Laden vállalta a detroiti merényletkísérletet

Vágólapra másolva!
Oszama bin Laden a saját üzenetét akarta közölni a detroiti merénylőn keresztül az Egyesült Államokkal - derül ki abból a hangfelvételből, amit az al-Kaida terrorszervezet juttatott el egy közel-keleti hírtévének. A hanganyagban bin Laden gyakorlatilag magára vállalta az elvetélt merényletet, és figyelmeztette Barack Obama amerikai elnököt: ha nem lesz béke Palesztinában, akkor Amerika további támadásokra számíthat.
Vágólapra másolva!

Hangfelvételen közölte Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorhálózat vezetője, hogy felelősséget vállal a december 25-i detroiti merényletkísérletért. A hangfelvételt az al-Dzsazíra közel-keleti hírtelevíziónak juttatta el.

Az "Oszamától Obamának" címzett üzenetben a terroristavezér dicsőíti a kísérletet, amely során egy nigériai születésű fiatalember megpróbált felrobbantani egy Amszterdamból Detroitba tartó repülőgépet. Umar Farúk Abdulmutallab próbálkozása kudarcot vallott, őt letartóztatták, és merényletkísérlettel vádolják. "Az üzenet, amit közölni akartam veletek Umar Farúkon keresztül, megerősíti azt a korábbi üzenetet, amit szeptember 11. hősei is továbbítottak" - közli bin Laden.

Az ismeretlen helyen bújkáló terrorista vezér figyelmeztette Barack Obama amerikai elnököt is. Azt állította a felvételen, hogy támadásokra számíthat az Egyesült Államok, amennyiben nem hagy fel Izrael támogatásával. "Amíg nem lesz béke Palesztinában", addig Amerika sem élhet békében - mondja bin Laden a felvételen. "Nem fair, hogy ti egy biztonságos életet élvezhettek, miközben a mi gázai testvéreink nagyon szenvednek" - mondja bin Laden. Hozzátette, hogy a támadások addig folytatódnak majd, amíg "ti támogatjátok Izraelt".

A hanganyag eredetiségét még nem sikerült megállapítani a BBC szerint, az al-Dzsazíra szerint december végén vehették fel. Legutóbb szeptemberben jelentkezett bin Laden, akkor két hanganyagot is közzétett. Az egyiket az európaiaknak címezte, mondván hagyjanak fel Amerika támogatásával, a másikat pedig Obamának, ebben elmondta, hogy az amerikai elnök "erőtlen" ahhoz, hogy megállítsa az iraki és afganisztáni háborúkat.

Bin Laden üzenete

"Nagyon valós" a veszélye egy Nagy-Britanniát megcélzó terrortámadásnak - reagált bin Laden hangfelvételére David Milliband brit külügyminiszter a Guardian szerint. "Várjuk ki, valójában mit mond. Tudjuk, hogy az al-Kaida rangidős vezetői a sivár afgán-pakisztáni határvidéken vannak, valószínűleg a pakisztáni oldalon" - mondta Milliband a BBC One egyik tévéműsorában. A külügyminiszter hozzátette: mostmár biztos, hogy a detroiti merénylet volt az arab-félszigeti al-Kaida első nagyobb nyugati művelete.