Vágólapra másolva!
Sokkal feszültebb a viszony Szlovákiában a romák és a nem romák között, mint a szlovákok és a magyar kisebbség között - derül ki egy országos felmérésből. A harmadik helyre a társadalom felső és alsó rétegei között feszülő ellentétek kerültek.
Vágólapra másolva!

Egy országos felmérés szerint Szlovákiában a romák és a nem romák közti feszültség a legnagyobb, a szlovák-magyar feszültség csak ezután következik. A harmadik helyre a társadalom felső és alsó rétegei közti feszültség került - derült ki a Szlovákia 2009-2010 elnevezésű felmérésből, amelyet a Szlovák Tudományos Akadémia Szociológiai Intézete készített. A sajtóban ugyanakkor a legnagyobb teret a szlovák-magyar politikai konfliktus, illetve a romák és a nem romák közti társadalmi és politikai problémák kapták.

A szlovák-magyar feszültség alapvetően politikai szintű, a nagypolitika eredménye - mondta Ján Buncák politológus. Szerinte ezt támasztja alá az is, hogy ezt a problémát leginkább az észak-szlovákiai Zsolna (Zilina) lakosai érzékelik, holott ők a magyarokkal gyakorlatilag nem kerülnek napi kapcsolatba, hiszen nem ebben a régióban él a szlovákiai magyar kisebbség.

Komoly feszültség mutatkozik a szlovákiai társadalom felső és alsó rétege között is, míg a fiatalabb és az idősebb generációk, az alkalmazottak és a nyugdíjasok, a férfiak és a nők között gyakorlatilag nincs feszültség.