Sertések levágott fejeit találták meg muszlim hívők több malajziai mecsetben. A muszlimok hitét sértő akció mögött az Allah szó használata körüli nézeteltérés rejlik. Korábban már 11 különböző gyülekezet imahelyeit érte hasonló vandál támadás.

Disznófejeket dobáltak be ismeretlenek több mecsetbe is a malajziai fővárosban, Kuala Lumpurban. A helyi rendőrség szerint a muszlimok által tisztátalannak tartott állatok fejeinek bedobálása abba a vandál támadássorozatba illeszkedik, amely már hetek óta folyik a városban.

Legalább 11 különböző templomot (keresztény imaházakat, egy szikh templomot és több mecsetet) ért vandál támadás. A mostani alkalommal három mecsetben találtak összesen öt disznófejet. A támadásoknak nem volt sérültje, a rendőrség eddig 19 embert vett őrizetbe.

A rongálások egy tavaly szilveszteri bírósági ítélet nyomán terjedtek el. Az ítélet ugyanis kimondta, hogy az egyik katolikus lap használhatja az Allah kifejezést, amikor a keresztény Istenről ír, amit radikális muszlim csoportok sértőnek találnak. A rendőrség szerint a vallási nézetletérést az ország stabilitásának megbontását célzó csoport szítja, amely pénzeli a támadókat. A maláj kormány azóta már kérte az ítélet megváltoztatását, jóllehet több vallásilag kevert országban - Egyiptomban, Szíriában, Indonéziában -, muszlimok, keresztények és más vallásúak egyaránt Allah névvel illetik istenüket - írja a BBC.