Amerika lemaradásától fél Obama

Vágólapra másolva!
Az amerikai szuperhatalmi pozíció sérülékenységére figyelmeztetett Barack Obama amerikai elnök eddigi talán legfontosabb beszédében, amelyben közölte, hogy amíg a válságban megroggyant Egyesült Államok tétlenkedik, addig mások gőzerővel dolgoznak a gazdaságuk átalakításán. A megkopott népszerűségű elnök ígéretet tett arra, hogy munkahelyeket teremt az amerikaiak számára, és jelezte, hogy nem mond le az indulatos viták által kísért egészségügyi reformról.
Vágólapra másolva!

Barack Obama már a kampányában sokszor bizonyította, hogy kiváló szónok, és szerda este eljött az ideje annak, hogy elmondja elnökségének eddigi talán legfontosabb beszédét. Magyar idő szerint csütörtök hajnali három órakor kezdett hozzá a törvényhozás tagjai előtt az úgynevezett Az unió helyzete (State of the Union) című beszédébe, amit az amerikai elnökök hagyományosan az év elején mondanak el.

Obama politikailag nehéz helyzetben van, és ez tükröződött a több mint egyórás szónoklaton is. A bő egy évvel ezelőtti beiktatása után nem sokkal még közel 70 százalékos támogatottsága mára 50 százalék körülre olvadt és még ennél is kevesebben ítélik jónak az egyes területeken - például gazdaság, egészségügy - végzett munkáját. Pártja elvesztett több időközi választást is az elmúlt néhány hónapban, ezek közül különösen súlyos csapás volt, hogy egy múlt heti szenátorválasztáson a demokraták elbukták a törvényhozás felső házában birtokolt úgynevezett szupertöbbségüket, ami megnehezíti számukra a jogszabályok elfogadását.

Minden a munkáról

Az amerikai választókat két dolog aggasztja igazán: az egyik a magas - jelenleg tíz százalékon álló - munkanélküliség, a másik az elszabadult költségvetési hiány. Obama igyekezett mindkettőre megnyugtató választ adni, és egyrészt kijelentette, hogy 2010 a munkahelyteremtésről fog szólni, másrészt ígéretet tett a költségvetési hiány lefaragására. Új állásokat többek között a kisvállalkozások támogatásával akar létrehozni, a hiányt pedig azzal mérsékelné, hogy 2011-től három évre befagyasztaná az állmi kiadásokat (kivételt a védelmi és egyes egészségügyi kiadások jelentenének).

Forrás: AFP

A kiadások befagyasztásának ígérete már korábban kiszivárgott, és elemzők már rámutattak, hogy ez legfeljebb a költségvetés töredékére van hatással, tehát önmagában nem oldja meg a problémákat. A munkahelyteremtést illetően pedig Obama is elismerte a beszédében, hogy pusztán a kisvállalkozások támogatása nem lesz elegendő. Szerinte ezért új alapra kell helyezni a gazdaságot, és a jövőt ő elsősorban a megújuló energiában látja. Ezt már a kampányában is hirdette, és a mostani beszédben megjegyezte, hogy terveit sokan túl ambíciózusnak tartják, kritikusainak azonban feltette a kérdést: "Meddig várjunk még?" - ezzel emlékeztetve arra, hogy míg az Egyesült Államok tétlenkedik, addig például Kína gőzerővel dolgozik gazdasága átalakításán.

"Nem fogadok el második helyet az Egyesült Államok számára" - jelentette ki Obama, utalva a világhatalmi átrendeződésre, amelyet jól láthatóvá tett az elmúlt másfél évben lezajlott gazdasági és pénzügyi világválság. Ugyan továbbra is az USA számít a világ egyetlen igazi szuperhatalmának, de gazdasága megroggyant és legnagyobb hitelezője a válságot jóval kevesebb sérüléssel túlélő, a világpolitikában egyre magabiztosabban viselkedő Kína lett.

Bólogató Joe és a csendes republikánusok

Ezen túlmenően ugyanakkor Obama nem sokat beszélt a külvilágról, a beszédben az Egyesült Államok belső problémáira koncentrált. Elismerte, hogy elsőéves kormányzása alatt követett el hibákat, de utalt arra is, hogy a legtöbb problémát - a hatalmas hiányt, a háborús konfliktusokat, a pénzügyi válságot - az előző, republikánus vezetéstől örökölte. Ettől függetlenül igyekezett békülékeny, a pártokon felül álló hangot megütni. Visszautalt például a lakosság körében különösen népszerűtlen bankmentésre, amelyről megjegyezte, hogy közös volt mindkét politikai erőben, hogy ezt "mindannyian utáltuk".

Forrás: AFP
Michelle Obama is hallgatta a beszédet

"Nem voltam naív, nem gondoltam, hogy a megválasztásom hirtelen békét hoz" - mondta Obama arról, hogy ugyan kampányában a marakodó politizálás felszámolását ígérte, azóta talán még ellenségesebb a hangulat Washingtonban. Közölte, nem adja fel azt a célját, hogy megváltoztassa a politika stílusát, mert az "embereket zavarja az a Washington, ahol minden nap választás, ahol folyamatos kampányt vívnak". A tévéközvetítés alapján azonban a politikai választóvonal megmaradt a beszéd alatt is: míg a demokraták kétpercenként felállva tapsoltak (az Obama mögött helyet foglaló Joe Biden alelnök pedig folyamatosan bólogatott), addig a republikánusok csendben ültek a helyükön.

Az egészségügyi refomról nem mond le

A legindulatosabb politikai vita az emúlt egy évben az Obama által sürgetett egészségügyi reform körül alakult ki, amelynek elfogadása veszélybe került a demokraták szenátusi szupertöbbségének elvesztése miatt (részletes beszámoló itt). Az elnök ugyanakkor jelezte, hogy ugyan politikailag nyilván nem népszerű ügyről van szó, de kitart a reform mellett, és mindent megtesz az elfogadása érdekében. (Az Egyesült Államok mintegy 300 milliós lakosságából közül 45 millióan nem rendelkeznek egészségbiztosítással, ezen változtatnának a demokraták, a republikánusok azonban tartanak attól, hogy a biztosítás kiterjesztése túlságosan nagy terhet jelent az állam számára.)

Obama emlékezetes kampányjelszava az volt, hogy a "változás, amiben hinni tudunk", amivel 2008-ban még tömegeket inspirált, mára azonban ez a lelkesedés eltűnt, és erre most utalt az elnök is. "Soha nem mondtam, hgy a változás könnyű lesz. És azt sem, hogy egyedül meg tudom csinálni" - fogalmazott a beszéd utolsó perceiben, amelyben figyelmeztette politikustársait, hogy ne meneküljenek el a népszerűtlen, de az ország jövője szempontjából fontos kérdések elől. "Nehéz év van mögöttünk, de itt egy új év, egy új évtized" - igyekezett lelkesíteni Obama, és zárásként kijelentette, "én nem fogok kiszállni".