Lázadást szít a renegát szumóbajnok

Vágólapra másolva!
A megtépázott hírnevű sport megújítását tűzte zászlajára a szumóbajnok Takanohana, aki februárban be akarta magát választatni a szumószövetség igazgatóságába. Átlátható pénzügyeket, tisztább versenyeket akar, a sportszövetségnek azonban nem tetszik, hogy Takanohana kiteregeti a szennyest.
Vágólapra másolva!

Alig volt képes bárki is legyőzni virágkorában Takanohanát. A legendás japán szumóbajnok ugyan évekkel ezelőtt visszavonult, de most minden eddiginél nagyobb küzdelem vár rá: az egész sportág megújításán dolgozik mint az egyik szumó-istálló vezetője - írja a brit Times. Takanohana annak ellenére jelöltette magát a szumószövetség igazgatói tanácsába - amelynek új tagjairól február elején szavaznak -, hogy annak az istállócsoportnak vagy icsimonnak, amelybe ő is tartozott, már megvoltak a hivatalos jelöltjei. Emiatt őt és támogatóit a múlt héten eltávolították az icsimonból.

A Times szerint Takanohana fiatalokból álló csoportja lázadást akar indítani a szumószövetség megöregedett, ultrakonzervatív tagjai ellen. Az egész sportágat modernizálni szeretnék, hogy megállítsák az utóbbi időkben tapasztalható hanyatlást: egyre kevesebben látogatják a versenyeket, egyre kevesebb fiatal jelentkezik sportolónak, és egyre több a külföldi sportoló.

Takanohanáék azt követelik, hogy a szövetség tegye átláthatóvá pénzügyeit, csökkentsék a szövetség elnökségének kiutalt zsíros prémiumokat, modernizálják a jegyeladási rendszert, és adjanak magasabb fizetést a kezdő sportolóknak, a szumósok alulfizetett fodrászainak, a mérkőzésvezetőknek. Azt szeretnék, ha a sportot népszerűsítenék az általános iskolákban, hogy több hazai fiatalt csábítsanak, amivel a külföldi sportolók egyre erősebb dominanciáját szeretnék megtörni.

A legtisztább és legnemesebb japán sportok között számon tartott szumó hírnevét számos botrány szennyezte be az utóbbi években. A hanyatlás legkirívóbb esete egy durva bucukari geiko (egy edzőgyakorlat) volt, amelybe belehalt egy fiatal szumótanonc, de a sport jó hírét bundavádak és drogügyek is tépázták (ezekről és a durva bucukariról itt olvashat részletesen).

A szumó hívei támogatják a sport megújítását, de sokaknak - főleg a szumószövetségen belül - nem tetszik Takanohana stílusa. A szövetség eddig kizárólag zárt ajtók mögött vitatta meg és keresett megoldást a problémákra. Takanohana azonban a sajtó elé állt gondjaival, ami felbőszítette az évszázados hagyományokhoz ragaszkodó sportvezetést.

"Sosem láttam ilyen tiszta, őszinte és kompromisszummentes birkózót, mint Takanohana - hatalmas erkölcsi fölénye van" - mondta róla Kuniihiro Szugijama veterán szumókommentátor. "Valóban nagyon fontos a vérfrissítés, és ebben nagy szerepe lesz, de ha rossz a módszer, amivel nekiállsz, akkor nem tudsz előrelépni" - idézte a Times.