Kína szakít a Pentagonnal a tajvani fegyverüzlet miatt

Vágólapra másolva!
Megszakítja az USA-val fenntartott katonai kapcsolatait Kína, miután az Egyesült Államok eldöntötte, hogy fegyvereket ad el Tajvannak. A Kína által szakadár tartománynak tartott Tajvan Patriot-rakétákat és Black Hawk helikoptereket kap az USA-tól, ami Kína szerint veszélybe sodorhatja a két nagyhatalom kapcsolatait.
Vágólapra másolva!

Kína felfüggeszti katonai cserekapcsolatait az Egyesült Államokkal, miután a washingtoni kormány jóváhagyta a Tajvannak szánt amerikai fegyverek eladását - közölte szombaton a kínai védelmi minisztérium. A tárca nyilatkozatában élesen elítélte a tajvani fegyverügyletet, mivel a Tajvant szakadár kínai tartománynak tekinti, amelyet az USA fegyverez fel.

A kínai döntés a katonai érintkezések felfüggesztését jelenti, ezután nem találkoznak a két ország hadseregének küldöttségei. A pekingi vezetés szombaton arra is figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy a Tajvannak szánt fegyvereladásokról szóló washingtoni bejelentés károsítja a kínai-amerikai kapcsolatokat. Ho Ja-fej (He Yafei) kínai külügyminiszter-helyettes szombaton közölte az Egyesült Államok pekingi nagykövetével, hogy a fegyverügylet veszélybe sodorhatja kapcsolataikat, "miközben Washington Kínához fordul, amikor megpróbál úrrá lenni a pénzügyi válságon, Kínához fordul az Iránnal és az Észak-Koreával kapcsolatos ügyekben, valamint a klímaváltozás elleni küzdelemben is."

A BBC pekingi tudósítója szerint Kína már többször fenyegetőzött a tervezett fegyverüzlet miatt, de most minden eddiginél messzebbre ment. Az a fenyegetés, hogy esetleg Kína megszünteti az együttműködést kulcsfontosságú nemzeti ügyekben, nehéz helyzetbe hozhatja Washingtont - írják: az iráni és észak-koreai atomprogram, a pénzügyi és kereskedelmi együttműködés ügyében az USA nehéz helyzetben találhatja magát.

Ennek ellenéra az amerikai védelmi minisztérium szombaton kiállt a fegyverüzlet mellett, és közölte, hogy az hozzájárul a Kína és Tajvan közötti biztonsághoz és stabilitáshoz. A Pentagon sajnálkozását fejezte ki a kínai válaszlépés miatt, valamint azért, mert Kína bejelentette: szankciókat tervez a Tajvannak hadianyagot szállító amerikai vállalatok ellen.

Az amerikai kormányzat pénteken jelentette be, hogy jóváhagyta azt a Tajvannal kötött megállapodást, amely szerint a távol-keleti sziget amerikai fegyvereket vásárol több mint hatmilliárd dollár értékben. Az ügylet annak a 11 milliárd dolláros fegyverszállítási csomagnak a része, amelyre még George W. Bush elnök tett ígéretet Tajvannak 2001-ben. A megállapodást részletekben teljesítik, politikai és költségvetési megfontolásokból.

A Pentagon honlapján olvasható beszámoló szerint Tajvan többek között 114 Patriot-rakétát és 60 darab UH-60M Black Hawk típusú helikoptert vásárol az Egyesült Államoktól. Az Egyesült Államok Tajvan legfontosabb szövetségese és első számú fegyverszállítója. Peking több mint ezer rakétát irányoz Tajvanra, és azzal fenyegetőzik, hogy megszállja, ha hivatalosan függetlennek nyilvánítja magát.

Kína 2008-ban egyszer már befagyasztotta a katonai cserekapcsolatokat az Egyesült Államokkal, ugyancsak a Tajvannak szánt amerikai katonai fegyverek miatt.