Tiltott fegyverek miatt rótt meg Izrael két katonatisztet

Vágólapra másolva!
Először rótta meg katonai vezetőit Izrael a gázai övezetben vívott háború miatt. Két tisztet találtak felelősnek azért, hogy nemzetközi megállapodások által tiltott foszforbombákat zúdítottak az ENSZ egyik gázai épületére. Izraelt a 2008-2009-es gázai háború miatt több vád is érte, az ezekről az ENSZ-nek készített Goldstone-jelentésre reagált Izrael a részleges beismeréssel.
Vágólapra másolva!

Izrael megrótta két katonai vezetőjét azért az egy évvel ezelőtti támadásért, amely lerombolta az ENSZ gázai segélyközpontját - írja a BBC. 2009. január 15-én ugyanis fehér foszforos lövedékek hullottak az épületre, és lángra lobbantották azt. Az izraeliek részben katonáik megrovásával válaszoltak az ENSZ-nek készített Goldstone-jelentésre, amely a 2008-2009-es gázai háború résztvevőit, Izraelt és a Hamász iszlamista mozgalmat vádolja különböző háborús bűnökkel.

A BBC szerint a megrovás ellenére mindkét magas rangú katonai vezető megőrizhette rangját. A komoly égési sérüléseket okozó foszfor bevetését sűrűn lakott övezetekben tiltják nemzetközi megállapodások. "Több tüzérségi lövedék lett kilőve, megsértve az alkalmazás szabályait, amelyek megtiltják az ilyen fegyverek használatát a lakott területek közelében" - olvasható a Goldstone-jelentésre adott izraeli válaszban, amely így beismeri a foszforbombák bevetését.

Az izraeli média szerint a két katonai vezető Ejál Ejzenberg, a hadsereg gázai körzetének parancsnoka és Ilan Malka, a gyalogság Givati dandárjának parancsnoka. Ejzenberg jelenleg is a gázai csapatok irányítója, Malkát azonban a Reuters szerint áthelyezték Ciszjordániába. A két katonát azzal vádolták, hogy "túllépték a hatáskörük", amikor elrendelték a fegyverek bevetését a támadásban.

Mark Regev izraeli kormányszóvivő elmondta, hogy a hadsereg jelenleg mintegy 150 gyanús esetet vizsgál. 36 esetben már elég bizonyítékot szereztek, hogy katonai bíróság elé vigyék az ügyet. Regev azonban hozzátette, a két katonai vezető esetén nem indul majd nyomozás. Eddig egy esetben indult büntetőeljárás: egy izraeli katona ellopta egy palesztin család hitelkártyáját a vád szerint.

Ez volt az első alkalom a háború lezárása óta, hogy Izrael bárkit is felelősnek talált a gázai övezetben elkövetett tettekért. A BBC szerint várhatóan a foszforbombák használatát is hivatalosan be fogja ismerni Izrael. A Hamász azonban még mindig tagadja, hogy civilekre lőtt volna a háborúban, pedig több rakétájuk is hullott lakóövezetekre az izraeli oldalon.