Június 12-re tűzték ki a szlovákiai választásokat

2010.02.01. 15:13

Június 12-én lesznek a szlovák parlamenti választások - jelentette be a szlovák parlament elnöke. A négy évvel ezelőtti választáshoz hasonlóan ismét Robert Fico miniszterelnök pártja, a Smer esélyes.

Szlovákiában június 12-én, szombaton lesz a parlamenti választás - jelentette be Pavol Paska, a szlovák parlament elnöke hétfőn. A legutóbbi, 2006 júniusában lezajlott választást a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer) nyerte. A miniszterelnök pártja az idei választáson is nagy esélyes. Felmérések szerint a párt népszerűsége 40 százalék körül mozog, messze megelőzi a többi pártot.

A Smer Mikulás Dzurinda korábbi kormányfő pártja, a szavazatok 18 százalékát elnyerő Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) előtt futott be. A Magyar Koalíció Pártja (MKP) 12 százalékos eredményével megtartotta húsz parlamenti mandátumát. Szinte hajszálra ugyanekkora eredményt ért el a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) is.

A pártoknak vagy koalícióknak 90 nappal a választás előtt kell leadniuk jelöltlistáikat az országos választási bizottságnak. Minden indulónak 16 596 euró nagyságú kauciót kell befizetnie a választási bizottságnál. Parlamenti képviselővé a 21 éven felüli szlovák állampolgárok választhatóak, a szlovák parlamentnek 150 tagja van, a képviselői mandátum négy évre szól.

A választási kampány 21 nappal a voksolás előtt kezdődik. Kampánycsend nincs, és a választás napján is lehet kampányolni. A választás napján azonban tilos a közvélemény-kutatások eredményeinek közlése.

Az 1989-es rendszerváltás óta ez lesz a hetedik parlamenti választás Szlovákiában. Választójoga a 18 éven felüli szlovák állampolgároknak van, akik külföldön is élhetnek választójogukkal.

KAPCSOLÓDÓ CIKK