A legfejlettebb országok törlik Haiti adósságait

Vágólapra másolva!
Törli a januárban földrengés sújtotta Haiti adósságait a világ iparilag hét legfejlettebb országát tömörítő G7. A szombati döntést a tagországok pénzügyminiszterei és jegybankelnökei hozták meg a kanadai Iqaluit városában rendezett tanácskozásukon.
Vágólapra másolva!

Az iparilag hét legfejlettebb ország (G7) pénzügyminisztereinek és jegybankelnökeinek hétvégi tanácskozásán, szombaton megállapodtak abban, hogy törlik Haiti adósságait - közölte Jim Flaherty az értekezletnek otthont adó Kanada pénzügyminisztere.

A tanácskozást a Montrealtól és Ottawától kétezer kilométerrel északra lévő, az Északi-sarkkörön túli Iqaluit kisvárosban folytatják. Haiti adóssága a G7 tagállamaival - az Egyesült Államokkal, Kanadával, Franciaországgal, Németországgal, Nagy-Britanniával, Olaszországgal és Japánnal - szemben viszonylag csekély.

A földrengés sújtotta karibi ország 890 millió dolláros külső adósságának 41 százalékát az Amerikaközi Fejlesztési Bank által nyújtott hitelek, 27 százalékát pedig a Világbanktól kapott pénzösszegek teszik ki.

A haiti földrengéssel kapcsolatos cikkeinket itt olvashatja.