Rőzseszedő falusiakat lőttek agyon az afgán rendőrök

Vágólapra másolva!
Az erdőben tűzifát gyűjtő civileket lőttek agyon tévedésből afgán rendőrök, mert azt hitték, hogy kormányellenes lázadók - közölte a rendőrség.
Vágólapra másolva!

A pénteki lövöldözésben résztvevő határrendőrök napkelte előtt járőröztek Kandahár tartomány Sorabak körzetében, amikor figyelmesek lettek a hét falusira, akiket lázadóknak véltek. Néhány száz méterről tüzelni kezdtek rájuk, és csak akkor észlelték tévedésüket, amikor a már élettelen tetemekhez érve látták, hogy áldozataiknál nem volt fegyver. Helyi lakosok megerősítették, hogy az agyonlőtt emberek nem voltak lázadók.

A péntek hajnalban lövöldöző hat határrendőrt az afgán hatóságok letartóztatták, és vizsgálatot rendeltek el - közölte Abdul Razik tábornok, a dél-afganisztáni határrendőrség parancsnoka.

Az afgán-pakisztáni határ térségében húzódnak a tálib lázadók és csempészek által rendszeresen használt tranzitutak, és a határrendőrséget gyakran érik támadások ezen a vidéken, de nincsenek biztonságban a civilek sem. A BBC tudósítása szerint tavaly 2400 civil veszítette életét Afganisztánban.