Szovjet szellemvárost adtak el Lettországban

Vágólapra másolva!
Közel 1 milliárd forintba került egy orosz cégnek a lettországi Skrunda-1 szellemváros épületeinek megvásárlása. A település a szovjet időkben űrmegfigyelési központként működött, de a szovjet csapatok 1994-es kivonulása óta lakatlanul áll.
Vágólapra másolva!

Hárommillió fontot (950 millió forintot) fizetett egy orosz cég a lettországi Skrunda-1 szellemvárosért. A Rigától 150, a Srunda nevű falutól 5 kilométerre fekvő település a Szovjetunió egyik legfontosabb űrmegfigyelési központjának számított. Az 1960-as években létrehozott Skrunda-1 10 lakótömbből állt és 45 hektárt foglalt magában, a településen bevásárlóközpont, óvoda, szauna és két éjszakai bár is működött.

A szovjet csapatok 1994-ben hagyták el Lettországot, ekkor vált lakatlanná a Skrunda-1 is, mert a településen élő katonai személyzetnek is távoznia kellett az országból. Az azóta lakatlanul álló épületeket pénteken árverezte el a lett privatizációs ügynökség, amelyet az Aleksejevskoje-Serviss orosz cég nyerte meg.

"Remek hír, hogy sikerült értékesíteni a hosszú évek óta üresen álló ingatlanokat"- mondta az aukciót szervező ügynökség alkalmazottja. A vásárló cég nem árulta el, hogy milyen célja vannak a szellemvárossal, amely a szovjet időkben védelmi okokból nem szerepelt a térképeken és civilek elől el volt zárva.