Áramkimaradásokat okozott a rekordhavazás az USA-ban

Vágólapra másolva!
Áramkimaradásokat, közlekedési fennakadásokat okozott az USA keleti partvidékén a rekordhavazás. Washingtonban 61, Maryland államban 91 centiméternyi hó esett. Több államban be kellett vetni a Nemzeti Gárdát, még Barack Obama elnök konvoja is megszenvedte a havat.
Vágólapra másolva!

Több százezer otthon maradt áram nélkül az Egyesült Államok keleti partvidékén, amelyet évtizedek óta nem tapasztalt mértékű havazás sújtott. Washingtonban, a fővárosban 61 centiméternyi hó hullott, de a többi környező államban Nyugat-Virginiától New Jerseyig is fennakadásokat okozott a közlekedésben a havazás. Marylandben 91 centis a hó.

Washingtonban, Marylandben és Virginiában rendkívüli állapotot vezettek be az időjárás miatt, hogy mozgósíthassák a Nemzeti Gárdát. Utóbbi két államban 300 ezer otthon maradt áram nélkül, Pennsylvaniában és New Jerseyben további 250 ezer lakásban szünetel az áramszolgáltatás. Az áramszolgáltató szerint napokba is beletelhet, mire helyreállítják az ellátást.

Az amerikai fővárost teljesen megbénította a havazást, mindkét repülőterét bezárták, még Barack Obama amerikai elnök is majdnem megszenvedte az ítéletidőt, miután egy hó súlya alatt leszakadt faág rádőlt az elnöki limuzin egyik kísérőautójára. Senki nem sérült meg. A havazás miatt több száz autóbaleset történt.

Washingtonban a metró csak a földalatti vonalain jár, a buszközlekedést leállították. A város szokásosan zsúfolt főutjai üresek, az összes nevezetességet hó borítja - jelentette a BBC. Az emberek többsége ki sem dugja orrát otthonról, míg mások élvezik a havazást, például hatalmas hócsatát szerveztek az egyik nagy közlekedési csomópontban.