Saját szakállára dúsít uránt Irán

Vágólapra másolva!
Nukleáris fűtőanyaga 20 százalékosra dúsítására utasította az iráni elnök az ország atomenergia-ügynökségének vezetőjét. Ez feltehetően azt jelzi, hogy kudarcba fulladt a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség által szorgalmazott uráncsere-egyezmény.
Vágólapra másolva!

Az iráni elnök arra utasította az ország atomprogramjának vezetőjét, hogy kezdjenek 20 százalékosra dúsítani uránt a teheráni kutatóreaktor fűtőanyag-ellátása céljából. A bejelentést alig egy nappal azután tette, hogy Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter köztölte, országa hajlandó az uráncserére.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökéggel (NAÜ) kötendő uráncsere-megegyezés értelmében Irán külföldre szállítaná 3,5 százalékosra dúsított uránkészletének nagy részét további dúsításra, amiért cserébe 20 százalékosat kapna vissza, hogy működtetni tudja vele kutatási célokat szolgáló reaktorát. Iráni vezetők többször kijelentették, hogy ha nem jön létre a megállapodás, akkor az ország képes lesz maga is elvégezni a 20 százalékosra dúsítást.

Ugyan a héten úgy tűnt, hogy az uráncsere-egyezményt hamarosan megköthetik, Teherán több feltételt is szeretett volna érvényesíteni, így a külföldön dúsítandó urán mennyiségének meghatározásába, illetve a dúsítás helyszínének kiválasztásába kívánt beleszólást. Az Egyesült Államok és Németország ezt úgy értékelte, hogy Irán nem hajlandó engedményekre atomprogramját illetően.

Ahmadinezsad vasárnap a nyugati országokat okolta a megegyezés kudarca miatt. "Adtunk nekik (a Nyugatnak) két vagy három hónapot arra, hogy megkössük a megállapodást. De újabb huzavonába kezdtek, ezért én arra kértem Dr. Szalehit (Ali Akbar Szalehi, az iráni atomenergia-ügynökség vezetője), hogy centrifugákkal kezdjük el a 20 százalékos dúsítottságú fűtőanyag előállítását". "Az ajtó azonban továbbra is nyitva áll" - tette hozzá.