Haragos tálibok szivárognak a magyar csapatok felé Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Az ellenállók megerősödése és az egyre kiterjedtebb amerikai hadműveletek miatt is szaporodnak a tálib akciók a részben magyar katonák által felügyelt, korábban kifejezetten békésnek számító afganisztáni Baglan tartományban. A magyar Honvédelmi Minisztérium arra számít, hogy megszaporodhatnak a magyarok elleni támadások, de az amerikai vezérkari főnök szerint is kritikus év jön Afganisztánban. A magyar csapatokat erre próbálják felkészíteni.
Vágólapra másolva!

Romlott a biztonsági helyzet 2006-2007-hez képest Afganisztán északi részén, ahol a magyar katonák tevékenykednek, de még mindig nem lehet összehasonlítani az ország déli részén uralkodó helyzettel - jelentette ki az [origo]-nak Bocskai István a Honvédelmi Minisztérium szóvivője az után, hogy vasárnap támadás érte magyar katonák egy csoportját Afganisztánban.

Vasárnap két magyar katona is megsérült, amikor gránátvetővel rálőttek négy Humvee-ből álló konvojukra Baglán tartományban. A támadók két lövést adtak le, de csak az egyik talált. Két pakisztáni férfit elfogtak a helyi hatóságok, akiket a támadással gyanúsítanak. (A támadásról bővebben itt olvashat.)

Bocskai szerint nem ez az első eset, hogy ilyen támadás érte a magyarokat, korábban is lőttek rájuk gránátvetővel, de ez volt az első alkalom, amikor a támadók eredményesek voltak, és el is találták a magyar katonákat. A második lövés nem talált, ez részben annak volt köszönhető, hogy a katonák sikeresen alkalmazták az ilyen helyzetben előírt műveleti módszertant. Azt Bocskai nem árulta el, hogy pontosan mit kell tenniük a konvojban haladóknak, ha rájuk lőnek.

A magyar katonák felé szorulnak a tálibok

Bocskai három okot sorolt fel, amelyek hozzájárultak a biztonsági helyzet romlásához a térségben: a tálibok részben az ISAF (az afganisztáni nemzetközi haderő) hadműveletei miatt szorulnak északra a déli területekről, de az is egyre gyakoribb, hogy a Pakisztánból átdobott terroristák északon tevékenykednek. A harmadik ok az amerikai csapaterősítés, emiatt is egyre feszültebb a helyzet, az ISAF északra is átterjedő hadműveleteivel szemben nő az ellenállás.

Az ilyen lehetőségekkel, mint ez a támadás számolni kell - mondta Bocskai, aki szerint biztos, hogy fokozottabban fognak ilyen akciókat végrehajtani, de hogy ebből mennyi éri a majd magyarokat, azt nem lehet tudni.

Kritikus másfél év jön

A tálibok befolyása egyre növekszik Afganisztánban, ezt elismerte múlt héten Mike Mullen tengernagy, az amerikai egyesített vezérkar főnöke is. Mullen egy szenátusi meghallgatáson beszélt arról, hogy a tálib erők messze túljutottak a korábban általuk ellenőrzött déli területeken. A tengernagy szerint a következő 12-18 hónap kritikus lesz Afganisztánban, ez alatt fog eldőlni, hogy sikerül-e visszaszorítani a felkelőket.

Ha ez nem sikerül, akkor az Mullen szerint "nagymértékben veszélyeztetni fogja" az Egyesült Államok jövőbeni biztonságát, a mostani viszályok kimenetele fogja meghatározni a következő évtizedekben a globális biztonsági környezetet. A kritikussá váló helyzet miatt tavaly december elején Barack Obama amerikai elnök 30 ezer fős amerikai csapaterősítést hagyott jóvá Afganisztánban, ebből eddig 4500 katona érkezett meg, és nyár elejéig további 18 ezer érkezik. Az amerikai katonák létszáma 2010 szeptember végére elérheti a százezer főt.

Mullen szerint az afganisztáni stratégia sikerét többek között az veszélyezteti, hogy nincsen elég kiképző tiszt az afgán erők felkészítésére, szerinte az európai szövetségesek nem küldenek eleget. Az Obama-kormány az afgán fegyveres erők megerősítésével és megfelelő felkészítésével szeretné elérni, hogy saját katonáit kivonhassa az országból.

Felkészülnek

A magyarok folyamatos fejlesztésekkel igyekeznek felkészülni a fokozódó veszélyre. Bocskai szerint folyamatosan elemzik a helyzetet a katonák visszajelzései, illetve az ISAF adatai, a közös felderítő rendszer információi alapján megpróbálnak előre tervezni és felkészülni mind műveleti téren, mind a felszerelés fejlesztésében.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A szóvivő a Mercedes terepjárók megerősítését, más páncélozott járművek - Humveek, Cougarok - beszerzését, bérlését említette. A megtámadott konvoj is új generációs Humveekból állt a szóvivő szerint, amelyek már gyárilag páncélozottak, és ilyeket használnak a bagláni Tartományi Újjáépítési Csoportban a magyarokkal együtt dolgozó amerikai ohiói nemzeti gárda tagjai is. A magyar konvojból kilőtt kocsi is használható maradt, csak kisebb javításokra szorul - mondta.

Társaival maradna a sebesült

A két sérült egyelőre a kunduzi kórházban fekszik, kedden azonban a Mazari Serif-i kórházba viszik őket. Mindkettőjük állapota kielégítő. Azt majd az orvosok döntik el, hogy a súlyosabb sérülést szenvedett - bal csuklójának verőerét érte a sérülés, érsebész műtötte meg - századosnak haza kell-e jönnie.

Bocskai szerint a konvoj parancsnoka már jelezte, szeretne társaival maradni és velük együtt hazatérni, féléves megbízatásuk végén, körülbelül egy hónap múlva. Az egyik kezén könnyebben megsérült társán várhatóan kisebb plasztikai műtétet hajtanak majd végre.