A CIA buktatta le az oroszoknak kémkedő spanyol titkosügynököt

Vágólapra másolva!
Börtönre ítélték Madridban a spanyol titkosszolgálat egyik volt emberét, mert a hírszerzés titkos iratait akarta Oroszország kezére játszani. A férfi a madridi orosz nagykövetségnek ajánlotta fel a szolgálatait, de a CIA lebuktatta.
Vágólapra másolva!

Tizenkét évi börtönre ítélte csütörtökön egy madridi bíróság a spanyol hírszerzés egyik volt emberét, aki titkos dokumentumokat akart eladni Oroszországnak a spanyol titkosszolgálat felépítéséről. Az a tárgyalás során nem bizonyosodott be, hogy a kém sikerrel járt-e, és ki tudta-e juttatni az anyagot Oroszországba. Hazaárulásnak minősülő ügyben ez volt az első ítélet Spanyolországban a demokrácia helyreállítása óta.

Az elítélt a Nemzeti Hírszerző Központ (CNI) felépítéséről, kapcsolatrendszeréről és ügynökeiről gyűjtött össze adatokat, és az El País című lap értesülése szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) buktatta le. A bíróság indoklása szerint az ügynök által gyűjtött adatok egy idegen hatalom kezébe jutva nagy veszélybe sodorták volna Spanyolország biztonságát.

Roberto Flórez 1991-től 2004-ig dolgozott a spanyol hírszerzésnek, és 2007-ben tartóztatták le. Tenerifei otthonában, egy számítógépben megtalálták a szövegét két levélnek is, amelyet Oroszország madridi nagykövetsége egyik tanácsosának írt. A letörölt levelet különleges számítástechnikai módszerrel rekonstruálták: Flórez az első levélben ajánlotta fel az együttműködést, a másodikban pedig ízelítőt adott az ellopott adatokból. Szolgálataiért "indulásként" 200 ezer amerikai dollárt kért készpénzben.