Meghalt a férfi, aki öszvéreket küldött a Szovjetunió ellen

Vágólapra másolva!
A szovjetek elleni harc mellett a csinos nők és az ital elkötelezettje volt Charlie Wilson egykori amerikai képviselő, aki 76 éves korában, szerdán hunyt el. Wilson volt a szovjetekkel szembeni afgán ellenállás egyik legfőbb támogatója, több milliárd dollárt kalapozott össze a lázadóknak, de olyan is előfordult, hogy Amerikában vásárolt adóvevőket küldött nekik. Tevékenysége közelebb hozta a hidegháború végét, és áttételesen ugyan, de segítette Amerika legnagyobb mai ellensége, a tálibok megerősödését.
Vágólapra másolva!

76 éves korában elhunyt Charlie Wilson egykori amerikai képviselő. A tizenkétszer újraválasztott texasi képviselő a szovjetek elleni afgán felkelés egyik legnagyobb támogatója volt, 5 milliárd dollárt lobbizott össze az afgán haduraknak (a mudzsahedeknek), akik az 1979 decemberében bevonuló szovjet csapatok ellen harcoltak egy évtizeden keresztül.

Robert Gates amerikai védelmi miniszter közleményben méltatta az elhunyt Wilsont. Gates szerint neki is köszönhető, hogy a hidegháború közel került a befejezéshez. "Miután a szovjetek távoztak, Charlie kitartott amellett, hogy küzdjön az afgán népért, és figyelmeztetett, hogy nem szabad sorsára hagyni az országot" - közölte Gates, aki szerint a jelenlegi afganisztáni helyzetben is erre a szemléletre van szükség.

Az 1973-tól 1996-ig kelet-texasi képviselőként dolgozó Wilsont úgy jellemzi a New York Times, mint aki amerikai belpolitikai kérdésekben mindig liberális, a külpolitikában pedig hajthatatlan és kemény volt. Wilson Afganisztánnal kapcsolatos álláspontját Joanne Herring, egy houstoni republikánus milliomos változtatta meg. A képviselő az ő javaslatára látogatott Pakisztánba, ahol megnézett egy menekülttábort, ahol sebesült mudzsahedekkel is találkozott.

Wilson ekkor végleg elhatározta, hogy keresztülveri a képviselőházon, hogy az Egyesült Államok támogassa az afgán gerillákat a hidegháború utolsó nagy hadszínterén. A művelet végrehajtásában segítségére volt a CIA tisztje, Gust Avrakatos is. "Minden, amit tudok mondani, az hogy 'Charlie megcsinálta'" - mondta Wilsonról egy 1988-as tévéinterjúban Mohammed Zia ul-Hak, Pakisztán egykori államfője.

Charlie Wilson háborúja

Az 1980-as évek elején az amerikai kormány még csak pár millió dollárral támogatta az afgán lázadókat, az évtized végére azonban már évi 750 millió dollárt fizettek nekik, titokban. A mudzsahedek nem csak pénügyi segítséget kaptak az Egyesült Államoktól: amikor a szovjetek a gerillák utánpótlási vonalait úgy akarták elvágni, hogy halomra ölték tevéiket és öszvéreiket, Wilson tennessee-i öszvéreket küldött nekik, hogy kisegítse őket. Egyszer pedig a CIA megtagadta, hogy rádió adóvevőket küldjön az afgán harcosoknak, erre Wilson Virginia államban vásároltatott walkie-talkie-kat, 12 ezer dollár értékben - írja róla a New York Times.

Wilson az utóbbi években is védte a korábbi amerikai támogatást, amit azóta rengeteg támadás ért. A tálib mozgalom megerősödése ugyanis jórészt annak a rengeteg fegyvernek a következménye, amelyet amerikai segítséggel szereztek az afgán felkelők az 1980-as években. "A gonosz birodalmával álltunk harcban" - mondta a Time magazinnak 2007-ben. Szerinte ha nem támogatták volna a mudzsahedeket, "az olyan lett volna, mintha nem segítettük volna a szovjeteket Hitler ellen a második világháborúban... Amúgy meg honnan a pokolból hallhattunk volna akkor még a tálibokról" - kérdezte Wilson, aki szerint Afganisztán ismét stabil állammá válhat, ha sikerül újjáépíteni a lerombolt országot.

Charlie Wilson élete

Wilsonnak nem csak az afganisztáni támogatás szerzett hírnevet, hanem botrányai is. A texasi Trinityben született 1933-ban, első balhés ügye 13 évesen volt, amikor kutyája, Teddy elkalandozott otthonról, és egyik szomszédjuk üvegszilánkokkal kevert hússal etette meg. Teddy elpusztult, Wilson pedig bosszúból fellocsolta benzinnel, majd meggyújtotta a szomszéd kertjét.

A szomszéd a városi tanács egy tagja, Charles Hazard volt. Wilson a következő választás alkalmával fekete szavazókat szállított az urnákhoz, hogy ellene voksoljanak, aminek nagy szerepe volt abban, hogy Hazard 16 szavazattal elveszítette helyét a tanácsban. Wilson ezzel az egyszerű mondattal kampányolt: "Nem akarom befolyásolni a szavazatukat, de szeretném, ha tudnák, hogy Charles Hazard megmérgezte a kutyám."

Forrás: AFP
Wilson felfegyverezte az afgán mudzsahedeket

Wilson egyetemem, majd az annapolisi tengerészeti akadémián tanult, és bár rengeteg fegyelmi ügye volt, 1956-ban végzett. Ezután négy évet lehúzott a haditengerészetnél, majd hazatért Texasba, ahol politikai karriert kezdett. Beválasztották Texas állam képviselőházába, majd szenátusába is, hat-hat évet töltött a két testületben. 1972-ben került be az amerikai kongresszusba. 1995-ben úgy döntött, véget vet képviselői karrierjének, mert már nem élvezi eléggé a kongresszusi munkát. Ekkor meg is köszönte választóinak a türelmüket.

Charlie Wilson szenvedélyei

Első feleségével, Jerry Wilsonnal elváltak, második felesége, Barbara Alberstadt viszont túlélte férjét. Botrányai miatt Wilson gyakran került az újságok címoldalára, ráragadt a Good Time Charlie (Mulatós Charlie) becenév is. Két autóbalesete volt, szabálytalan kampányköltések miatt 90 ezer dolláros pénzbüntetést kapott, és vizsgálódtak ellene kokainfogyasztás gyanújával is. Erre a róla szóló életrajzi könyvben annyit reagált, hogy egy forró medencében szórakozott két meztelen showgirllel, akiknek kifogyhatatlan utánpótlása volt - idézi őt a Washington Post.

Sűrűn mutatkozott Las Vegasban, asszisztenseinek is csinos nőket választott. Rájuk is ragadt a "Charlie angyalai" név az azonos című mozifilm után. Wilson egyik afganisztáni útjára egy szépségkirálynőt is magával akart vinni az AP szerint. Egy 2004-ben a Texas Monthly című havilapnak adott interjúban nőügyeiről is beszélt. Azt mesélte, olyan beceneveket adott korábbi barátnőinek, mint Hópihe, Tornádó vagy épp Revolver.

Charlie Wilson életének utolsó éveiben már sokat betegeskedett, a kemény italozás megviselte a szívét, meg is műtötték. Az AP szerint végül légzési elégtelenség miatt szállították kórházba, ahol hosszú ideje gyengélkedő szíve végleg leállt.

Wilsonról mozifilm is készült 2007-ben Charlie Wilson háborúja címmel, amiben Wilsont Tom Hanks alakította. A film George Crile 2003-as könyve alapján készült (Charlie Wilson háborúja: a történelem legnagyobb titkos műveletének rendkívüli története).