Elfogták az auschwitzi feliratrablók állítólagos megbízóját

Őrizetbe vették Svédországban azt a férfit, aki a gyanú szerint megbízást adott az auschwitzi haláltábor bejáratánál álló felirat elrablására. A tavaly decemberben elrabolt felirat azóta megkerült, a megrendelő svéd neonáci ellen pedig nemzetközi elfogató parancs volt érvényben.

A svéd rendőrség őrizetbe vette azt a 35 éves férfit, aki a gyanú szerint decemberben utasítást adott a múzeumként működő egykori auschwitzi koncentrációs tábor bejáratánál álló felirat ellopására. Az illetékes svéd ügyész, Agneta Qvarnström csütörtökön megerősítette az őrizetbe vétel tényét, de további részleteket nem árult el.

Az Arbeit macht frei (A munka szabaddá tesz) szövegű feliratot röviddel karácsony előtt lopták el a tábor bejáratáról. Két nappal később a lengyel rendőrség megtalálta a három részre vágott, vasból készült feliratot, és őrizetbe vett öt büntetett előéletű lengyel férfit. Ketten közülük azt vallották, hogy a lopást egy volt svéd neonáci, Anders Högström megbízásából követték el. A lengyel rendőrség nemzetközi elfogatóparancsot adott ki, és kérte Svédországtól a férfi kiadatását.

Auschwitzban (a mai Oswiecimben) és a közeli Birkenauban (Brzezinka) több mint egymillió embert öltek meg a német nemzetiszocialisták parancsára. Túlnyomó többségük különböző európai országokból odahurcolt zsidó volt, közülük mintegy 400 ezret Magyarországról deportáltak a haláltáborba.

Az eredeti felirat valószínűleg nem kerül vissza a bejárat fölé, azt időközben egy másolattal pótolták. Az eredeti felirat a helyreállítás után a múzeum többi kiállítási tárgya között lesz megtekinthető.

KAPCSOLÓDÓ CIKK