Az évtized offenzívája indult meg Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Az eddigi legnagyobb hadművelet kezdődött meg Afganisztánban péntek éjjel a tálib hatalom megdöntése óta: több mint tízezer amerikai, brit, észt és dán NATO-katona indult meg a tálibok legnagyobb déli erőssége ellen az afgán katonák támogatásával. A harc Marjah városáért folyik. A szövetségesek az éj leple alatt helikopterekkel törtek be a városba, és fáklyarakéták fényénél ütköznek meg. A szövetséges erők szerint a támadás eddig jól halad, egy tálib parancsnok visszavonulásról beszélt.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évtized legnagyobb katonai offenzíváját indította meg a NATO Afganisztánban pénteken több ezer katona részvételével - írja a BBC. Az amerikai hadsereg szerint a térségben ez a legnagyobb katonai művelet a tálib hatalom 2001-es megdöntése óta.

Az offenzíva célja, hogy a kormányerők ellenőrzésük alá vonják a tálibok kezében lévő Marjah városát: az ostromra amerikai tengerészgyalogosok és afgán csapatok indultak el Nad Ali körzetben. A NATO szerint Marjahban található a legnagyobb, lázadók ellenőrzése alatt álló népesség, a városban akár 1000 fegyveres is állomásozhat.

Az afgán hadsereg szerint Marjah városának 70 százalékát megtisztították az offfenzíva kezdete óta, míg egy brit parancsnok arról számolt be, hogy hét tálib bázist vettek be - írja a BBC. Húsz lázadót megöltek egy helyi afgán katonai vezető szerint. Egy tálib parancsnok, Mullah Mohammed az ABC News-nak azt mondta: visszavonulnak, hogy megóvják a civileket. Állítására azonban nincs bizonyíték.

A "Mosztarak" ("Együtt") fedőnevű akció elől sok civil menekült el a városból. A NATO a jelentések szerint szórólapokkal figyelmeztette a helyieket a készülő offenzívára, hogy még időben el tudjanak menekülni. A BBC szerint a szórólapok megneveztek több feltételezett lázadó vezetőt, és felszólították a helyieket, hogy hagyják el a lázadók területét, vagy meghalnak. A figyelmeztetések ellenére sok civil maradhatott a városban a jelentések szerint - közölte a BBC.

Az offenzívát az amerikai tengerészgyalogosok vezetik, de brit, dán és észt csapatok is részt vesznek a műveletben. Első alkalommal vonták be a művelet tervezésébe az afgán erőket is, akik most először a harcből is kiveszik a részüket. Az afgán rendőrök pedig az offenzíva után fognak akcióba lépni az elfoglalt területen.

Forrás: AFP

Még több képért kattintson a fotókra!

A BBC meg nem nevezett jelentésekre hivatkozva úgy tudja, hogy a szövetségesek összesen 15000 katonát küldenek harcba. Az első hullámban 4000 amerikai tengerészgyalogos, 1500 afgán katona és 300 amerikai katona támadta a tálib állásokat.

A támadókat az éj leple alatt helikopterekkel vitték ellenséges területre, és közvetlenül a támadás előtt világító rakétákat lőttek a településre helyi idő szerint hajnali 2-kor. "A helikopterek első hulláma leszállt Marjahban. Az akció elkezdődött" - mondta Joshua Winfrey százados, az egyik tengerészgyalogos osztag parancsnoka az AP hírügynökségnek. A hadművelet eddig rendkívül sikeres - jelentette ki Nick Carter NATO-parancsnok a BBC-nek.

Feltételezések szerint a tálibok készülhettek az offenzívára, valószínűleg robbanószerkezeteket helyeztek el azokon az utakon, amelyeken a katonák érkezését várták. Néhány órával az offenzíva kezdete után három amerikai katonát ölt meg egy ilyen robbanószerkezet - közölte a NATO. Az egyelőre nem világos, hogy az áldozatok a Mosztarakban vettek-e részt.

Forrás: AFP

A katonák óvatosan haladnak át a mákmezőkön, próbálva elkerülni a robbanószerkezeteket. Marjah városa a Helmand tartomány mákültetvényein előállított ópium kereskedelmének egyik fontos láncszeme.

Hamid Karzai afgán elnök figyelmeztette a katonákat, hogy próbálják elkerülni a civilek áldozattá válását, a tálibokat pedig fegyverletételre szólította fel.

A BBC kandahari tudósítója szerint a hadművelet sikeressége nem a harcokban fog eldőlni, hanem azon múlik: a szövetségesek meg tudják-e a tartani a területet, és meg tudják-e szilárdítani ott a biztonságot.