Három katonát vesztett a NATO a helmandi hadműveletben

Vágólapra másolva!
Szombat hajnal óta három NATO-katona halt meg a dél-afganisztáni Helmand tartományban indult nagyszabású hadműveletben, míg a szövetségesek legalább 20 tálib harcossal végeztek. A lázadók nem tudtak nagyobb ellenállást kifejteni, bár egyik parancsnokuk szerint csak a civilek érdekében vonultak vissza. Eltévedt rakéták legkevesebb 12 civil halálát okozták.
Vágólapra másolva!

Már az elfoglalt területek konszolidálásán dolgoznak az amerikai, brit, afgán és más szövetséges csapatok a tálibok ellen szombaton hajnalban indított dél-afganisztáni offenzíva második napján - írja honlapján a BBC. A Mardzsah városa és környéke ellen indított támadás a legnagyobb offenzíva Afganisztánban a tálibok hatalmának 2001-es megdöntése óta, egyben a főpróbája Barack Obama amerikai elnök új Afganisztán-stratégiájának.

A szövetséges erők számára a legnagyobb kihívást az úgynevezett rögtönzött robbanószerkezetek jelentik, a tálib lázadók több épületet is aláaknáztak. A városba behatoló amerikai tengerészgyalogosok eddig több tucat bombát robbantottak fel. Egy afgán parancsnok szerint a szombat óta tartó harcokban legalább 20 tálib harcost öltek meg, 11-et pedig elfogtak.

A nyugati erők eddig három katonát vesztettek: szombaton egy brit katonát robbanás ölt meg Nad Aliban, egy amerikai katona pedig tűzharcban esett el. Az ISAF közleménye szerint vasárnap egyik katonájuk egy dél-afganisztáni vasárnapi merényletben halt meg. Sem nevét, sem nemzetiségét nem hozták nyilvánosságra. Az afgán hadsereg, amely a csapatok nagyobb részét adja, nem számolt be saját veszteségről.

A NATO megerősítette vasárnap, hogy afganisztáni offenzívájában egy célt tévesztett rakéta vasárnap megölt 12 civilt. A kabuli kormány korábban tíz halálos áldozatról számolt be, hírek szerint egy rakéta egy családi házba csapódott be Mardzsah körzetében. Stanley McChrystal amerikai tábornok, az afganisztáni nemzetközi erők főparancsnoka Hamid Karzai elnökhöz intézett közleményében sajnálkozott az incidens miatt.

Hamid Karzai afgán elnök a kormány és a NATO közös offenzívájának kezdetén, szombaton figyelmeztette a katonákat, hogy óvatosan járjanak el és kíméljék a polgári lakosságot. Az ENSZ is hasonló nyilatkozatban szólította fel a szemben álló feleket.

Elszórt ellenállás

Gordon Messenger brit tábornok egy londoni sajtóértekezleten azt mondta, a tálibok csak elszórtan fejtettek ki ellenállást, nem voltak képesek egységesen reagálni a NATO-csapatok támadására. Egy tálib parancsnok, Mullah Mohammed az ABC News-nak azt mondta: harcosaik visszavonulnak, hogy megóvják a civileket. Ennek ellentmond, hogy a Nemzetközi Vöröskereszt elsősegélynyújtó helyén Mardzsakban több tucat sebesült civilt kellett ellátni.

A déli Helmand tartományban, az azonos nevű folyó völgyében fekvő 80 ezres Mardzsah városa és környéke a tálibok egyik legjelentősebb fellegvára volt. Hírszerzési adatok szerint itt szerelték össze azoknak az útszéli bombáknak jelentős részét, amelyek a legnagyobb veszteséget okozták a NATO-erőknek Afganisztánban. Ez a vidék az ópiumtermelés központja is, itt találhatók a legnagyobb mákföldek.

A NATO tervei szerint a tálibok kiűzése után összehívják a helyi törzsi vezetők gyűlését, majd több száz afgán rendőrt telepítenek a körzetbe, hogy fenntartsák a rendet. A Mostarak hadművelet (a szó jelentése dari nyelven: együtt) volt az első nagyobb akció, amikor az afgán nemzeti hadsereg is jelentősebb erőkkel vett részt a harcokban.