Magyar kém volt Rózsa-Flores CIA-kapcsolata az ügyész szerint

Vágólapra másolva!
Az egyik legismertebb magyar kémet, Belovai Istvánt nevezte meg a tavaly áprilisban lelőtt Rózsa-Flores Eduárdó CIA-kapcsolataként a bolíviai ügyészség. Belovai hírszerző tiszt volt, akinek a kezén keresztül szigorúan titkos NATO-adatok áramlottak a szovjetekhez, de erről ő tájékoztatta az amerikaiakat. Az 1985-ben életfogytiglani fegyházra ítélt, majd kegyelemmel szabadult férfi tavaly novemberben halt meg.
Vágólapra másolva!

A bolíviai ügyészség szerint a tavaly ápriliban Santa Cruzban agyonlőtt Rózsa-Flores Eduardo egy korábbai magyar katonai hírszerzőtiszten, Belovai Istvánon keresztül állt kapcsolatban az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséggel (CIA). Marcelo Sosa ügyész információi szerint Rózsa-Flores és a CIA számára dolgozó Belovai valószínűleg a Balkánon lépett kapcsolatba egymással, utóbbi később technikai és pénzügyi segítséget nyújtott Rózsa-Flores bolíviai tevékenységéhez.

Sosa szerint Rózsa-Flores és a "Scorpion B" fedőnevet használó Belovai együttműködése a rendőrség által lefoglalt számítógépekből derült ki. Az egyik gépen egy Bel-Norte nevű külön dossziéban több levelük volt összegyűjtve. A lemezeken, memóriákban, mobiltelefonokban, fényképezőgépekben talált információk további gyanús személyek azonosítását tették lehetővé, és őket - legalább tízet - a karnevál után beidézik kihallgatásra - mondta helyi lapoknak az ügyész.

A bolíviai rendőrök tavaly április 16-án lőtték agyon a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa-Florest, az erdélyi Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Az akcióban őrizetbe vették a magyar Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot. A bolíviai hatóságok terrorizmussal vádolják a csoportot, azt állítva, hogy meg akarták ölni Evo Morales elnököt.

A leghíresebb magyar kém

Belovai István alezredes a rendszerváltás előtt a katonai hírszerzés tisztje volt, az ő kezén keresztül is átfutottak olyan jelentések, amelyek az Európában állomásozó amerikai és NATO erőkről, illetve a Varsói Szerződés támadásának esetére készített haditervekről szóltak. Az információkat egy Clyde Lee Conrad nevű őrmester szolgáltatta, akit Belovai visszaemlékezései szerint a magyarok lefizettek.

A magyar hírszerzésen keresztül a szovjetek tudomására jutott többek közt, hogy hol vannak telepítve az úgynevezett atomaknazár egyes elemei. Ennek segítségével a szovjet erők könnyedén áttörhették volna a NATO védelmét. Belovai saját önéletrajzi könyve szerint 1978-ban döntött úgy, hogy Magyarország védelme érdekében értesíti Conrad tevékenységéről az amerikaikat.

Tervét csak 1982-ben kezdhette el megvalósítani, amikor a londoni magyar katonai attasé helyettesévé nevezték ki. Később visszatért Magyarországra, ahol 1985. július 10-én letartóztatták, amint épp egy, a CIA által neki küldött csomagot vett át. Kémkedésért életfogytiglani fegyházra ítélték, de 1990-ben Göncz Árpád köztársasági elnök megkegyelmezett neki. Mindezek ellenére sose rehabilitálták. Tavaly novemberben hunyt el az Egyesült Államokban.