Timosenko helyett új kormányfőt akar Janukovics

2010.02.14. 13:12

Elnöki beiktatása után meneszteni fogja posztjáról Julija Timosenko jelenlegi kormányfőt Viktor Janukovics. A február 7-i elnökválasztás győztese azt azonban nem mondta meg, hogy kit szeretne kormányfőnek.

Viktor Janukovics, az ukrajnai elnökválasztás győztese nem lát esélyt arra, hogy beiktatását követően Julija Timosenko jelenlegi kormányfő megőrizze tisztségét. A politikus erről vasárnap egy tévéműsorban beszélt.

A Régiók Pártjának vezére kijelentette: meggyőződése, hogy Timosenko ötéves munkája a hatalomban nem volt hatékony, ezért nem maradt esélye megőrizni a posztot. Hozzátette: már van jelöltje a miniszterelnöki tisztségre, de csak beiktatása után fogja megnevezni.

Vasárnap az ukrán központi választási bizottság elutasította az elnökválasztáson vesztes Timosenko panaszát. A kormányfő szombaton egy tévébeszédben jelentette be: a szavazáson csaltak, és megóvja a bíróságon az eredményt.

A február 7-i elnökválasztás második fordulójában Janukovics a szavazatok 48,95 százalékával megnyerte a választást - hirdette ki hivatalosan a központi választási bizottság vasárnap, három nappal a határidő lejárta előtt. Timosenko a szavazatok 45,47 százalékát kapta. A választók több mint 4 százaléka mindkét jelölt ellen szavazott, amit lehetővé tesz az ukrán választási törvény.

A világ vezető politikusai már gratuláltak a Moszkvához fűződő viszony javításával kampányoló Janukovicsnak, köztük Dmitrij Medvegyev orosz és Barack Obama amerikai elnök, és elismerte győzelmét a NATO és az Európai Unió is. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői szerint a szavazás megfelelt a nemzetközi elvárások nagy részének.

Nemcsak egykori bűncselekményeit nézték el neki, de 2004-es választási csalását is rég megbocsátotta a választók többsége a győzelmet arató Janukovicsnak. Az egykor állítólag rallyversenyzői babérokra törő Janukovics politikai karrierjét kezdetben egy űrhajós, később a világ egyik leggazdagabb embere is egyengette. Janukovicsról szóló portrénkat itt olvashatja.

KAPCSOLÓDÓ CIKK