Több mint húsz éves börtönbüntetésre ítélte egy ausztrál bíróság azt az öt muzulmán férfit, akik még 2004-ben merényletre készültek. A Sydney-ben élő elítéltek az afganisztáni és iraki háborúban való ausztrál részvétel miatt akart bosszút állni.

Egy ausztrál bíróság hétfőn 23 év, illetve 28 év közötti börtönbüntetéseket szabott ki öt muzulmán férfira, akik az afganisztáni és iraki háborúban való ausztrál részvétel ellen tiltakozva merényletet akartak elkövetni Ausztráliában.

Az öt férfit - valamennyien sydneyi lakosok - októberben találták bűnösnek abban, hogy 2004 júliusa és 2005 novembere között tűzfegyvereket, vegyi anyagokat és bombagyártási eljárásokat gyűjtöttek egy merénylethez.

A négy libanoni és egy bangladesi származású, magukat muzulmánnak valló férfit legkorábban 17 év után helyezhetik szabadlábra.

Azt nem tudják, hogy mi lett volna a támadás célpontja. A perben a gyanúsítottak egykori szövetségese azt vallotta, hogy a vádlottak 2005-ben egy melbourne-i futballdöntőn akartak merényletet elkövetni, amelyen 92 ezer néző volt jelen. Ügyészek szerint a vádlottak között szó volt az akkori miniszterelnök, John Howard ellen elkövetendő merényletről is.