Szexuális zaklatással vádolnak német katolikus papokat

Vágólapra másolva!
Több németországi katolikus iskola korábbi növendékei is szexuális zaklatással vádolják paptanáraikat, miuátán egy berlini jezsuita iskola igazgatója beismerte: legalább három tanáruk elkövetett ilyen bűncselekményeket az 1970-es és '80-as években. Az áldozatokat képviselő egyik ügyvéd tízezer eurós kártérítést követel a rendtől.
Vágólapra másolva!

A berlini Canisius jezsuita gimnáziumban a közelmúltban kirobbant botrány után egyre több németországi katolikus iskolából érkezik hír paptanárok által diákjaik sérelmére elkövetett szexuális zaklatásokról. A jezsuita rend által kirendelt, az ügy felderítésével megbízott ügyvéd egy keddi interjúban beszámolt arról: egyedül nála több mint 100 áldozat jelentkezett a Canisius gimnáziumból és más katolikus iskolákból. Egy másik berlini ügyvéd - aki több érintett érdekeit képviseli - közölte: védencei számára 10 ezer euróig terjedő kártérítést követel a jezsuita rendtől.

Egy nappal korábban a berlini iskola igazgatója sem zárta ki, hogy az egykori paptanárok által megrontott áldozatok száma három számjegyű lehet. A Canisius gimnáziumban korábban arra derült fény, hogy 1975 és 1983 között két tanár több mint 30 diákkal szemben erőszakoskodott. Később egy harmadik is beismert hasonló bűncselekményeket.

A berlini gimnáziumban történteket az igazgató, Klaus Mertes atya január végén tárta fel az iskola diákjai előtt. Mertes már korábban tudomást szerzett a visszaélésekről, és ezért választotta a nyilvánosságot. Közben hasonló, ugyancsak korábbi szexuális visszaélésekről érkezett hír egy hamburgi, egy bonni és egy Fekete-erdei jezsuita gimnáziumból is.

A jezsuita rend megbízottja, Ursula Raue a hét közepén terjeszti elő a történtekkel kapcsolatos ideiglenes jelentését. A rend szóvivője, Thomas Bush közölte: nem zárkóznak el kártérítések kifizetésétől, bár előbb az áldozatokat kívánják meghallgatni. Korábban a Canisius gimnázium igazgatója után a németországi jezsuita rend is bocsánatot kér a történtek miatt, a Vatikán szóvivője, Federico Lombardi atya pedig azt nyilatkozta: a Szentszék teljes mértékben támogatja a visszaélések felderítését.