Kínával dacolva fogadja a dalai lámát Obama

Vágólapra másolva!
Kína heves tiltakozása ellenére Barack Obama amerikai elnök csütörtökön várhatóan fogadja a dalai lámát. Az amúgy is feszült amerikai-kínai viszonynak nem fog jót tenni a találkozó, bár a Fehér Ház szerint már van annyira érett a két ország kapcsolata, hogy kibírjon ilyen nézeteltéréseket.
Vágólapra másolva!

"A Tibettel kapcsolatos ügyek magasfokú érzékenysége miatt" Kína arra kérte az Egyesült Államokat, hogy fújják le Barack Obama elnök és a dalai láma találkozóját - írja a BBC. Indokként azt közölték, hogy ezzel elkerülhetik a további károkat a kínai-amerikai kapcsolatokban. A Tibetet 1950-ben elfoglaló Kína szeparatista vezetőnek tartja a dalai lámát, és minden alkalommal élesen reagál, ha más országok állam- vagy kormányfői fogadják őt. A láma 1959-ben menekült el Kínából egy elbukott tibeti felkelés után.

A programon azonban nem változtatott a Fehér Ház. Már szerdán az Egyesült Államokba érkezett a száműzött tibeti vezető, és részt vett egy a tibeti újév tiszteletére rendezett ünnepségen. A dalai láma különleges követe, Lodi Gajari szerint "önmagában is fontos", hogy az Obamával való találkozó létrejöhet. Elmondta, hogy a tibeti vezető meg fogja kérni az elnököt, hogy "segítsen olyan megoldást találni a tibeti ügyre, ami kölcsönösen hasznos lehet a tibeti és kínai népnek".

Robert Gibbs fehér házi szóvivő múlt héten azzal érvelt a találkozó megtartása mellett, hogy a dalai láma "nemzetközileg is elismert vallási vezető". Hozzátette, már elég érettek az amerikai-kínai kapcsolatok ahhoz, hogy ha ilyen ügyekben nem is értenek egyet, más nemzetközi témákban még egyezhet a két ország álláspontja. Obama a múlt évben még elkerülte az Egyesült Államokba látogató dalai lámával való találkozást, amit azzal magyaráztak, hogy nem akarták, hogy a találkozó árnyékot vessen az elnök novemberi kínai látogatására.

Idén azonban látványosan feszültté vált a két ország viszonya, és nemcsak a dalai láma, hanem a Tajvannak szánt amerikai fegyverek, az amerikai érdekeltségek elleni feltételezett kínai hackertámadások és kereskedelmi viták miatt is.

Kína akkor is hevesen tiltakozott, amikor George W. Bush előző amerikai elnök 2007-ben fogadta a dalai lámát, ráadásul részt vett azon az ünnepségen is, ahol a láma megkapta a legmagasabb amerikai kitüntetést, a Kongresszusi Aranyérmet.