Obama találkozott a dalai lámával

Vágólapra másolva!
Találkozott a dalai lámával Barack Obama amerikai elnök, aki ezzel vállalta, hogy Kínánál rossz pontot szerez. Tavaly még visszautasította a találkozót, hogy az ne zavarja kínai kapcsolatait, idén azonban látványosan feszültté vált a két ország kapcsolata. A találkozóról teljesen kizárták a sajtót, még közös fotót sem készülhetett.
Vágólapra másolva!

A határozott kínai tiltakozások ellenére Barack Obama amerikai elnök a washingtoni Fehér Házban találkozott a dalai lámával. Obama a pekingi érzékenységre tekintettel zárt ajtók mögött tárgyalt a száműzetésben élő tibeti vallási vezetővel, amely után nem tartottak sajtótájékoztatót. A Fehér Ház annyit közölt, hogy közreadnak egy fotót a találkozóról.

Kína korábban figyelmeztette Obamát, hogy tovább fog rontani az amúgy is feszült amerikai-kínai viszonyon, ha az elnök tárgyal a tibeti buddhisták szellemi vezetőjével.

A dalai lámával a három előző amerikai elnök is találkozott, a legtöbbször George W. Bush, aki 2008-ban átadta neki a Kongresszusi Aranyérmet, a törvényhozás legmagasabb polgári kitüntetését. Kína minden alkalommal tiltakozott.

Obama tavaly nyáron - közelgő kínai látogatását szem előtt tartva - elhárította a találkozót a Washingtonba látogató dalai lámával, ami különleges engedékenységnek számít Kína felé, mivel amerikai elnök 1991 óta először döntött így. A Fehér Ház akkor azzal magyarázta a döntést, hogy az része azoknak a lépéseknek, amelyekkel az Obama-kormány meg kívánja alapozni a Kínához fűződő jó kapcsolatokat.

Washington Peking támogatását kereste az észak-koreai nukleáris törekvések visszafogásához, a klímaváltozási egyezmény megkötéséhez és a globális pénzügyi válság leküzdéséhez. Ugyancsak kínai támogatásra volt szüksége Irán feltételezett atomfegyverprogramjával szemben, és el akarta érni, hogy Kína újítsa fel a tárgyalásokat a dalai láma képviselőivel.

Kína ezúttal is, több ízben élesen tiltakozott az ellen, hogy Obama fogadja a tibeti vallási vezetőt. A pekingi külügyminisztérium figyelmeztetett: Washington kezelje óvatosan az ügyet, hogy "el lehessen kerülni a további károkat a kínai-amerikai viszonyban". A kínai vezetés azzal vádolja a dalai lámát, hogy Tibet függetlenségéért harcol, a vallási vezető azonban azt állítja, csak azt akarja elérni, hogy Tibet "valódi autonómiát" kapjon.

Washington ezúttal elutasította a dalai láma mellőzésére irányuló kínai nyomást. Bill Burton, a Fehér Ház szóvivője korábban közölte: a Nobel-békedíjas dalai láma nemzetközileg elismert vallási és kulturális vezető, e minőségében találkozik vele az elnök.

Amerikai elemzők szerint ez a lépés annak a felismerésnek lehet a része, hogy Washington eddigi politikája - hogy tudniillik Peking kedvében járjon - kudarcot vallott. Kína nem fogadta a feléje kinyújtott kezet, közeledés helyett válaszul agresszív üzeneteket küldött Amerikának. A Politico hírportál szakértője úgy érzékeli: Obama - aki sok bírálatot kapott, amiért halogatta a határozott fellépést Kínával szemben a két ország között feszültséget keltő ügyekben - óvatosan kurzust vált.

A Kína és az Egyesült Államok közötti viszony alakulásáról itt és itt olvashat bővebben.