Bekérette a kínai kormány az Egyesült Államok pekingi nagykövetét, és tiltakozott az ellen, hogy Barack Obama amerikai elnök fogadta a Tibet függetlenségéért küzdők jelképes vezetőjének számító dalai lámát. Nem ez az egyetlen vita, amely az utóbbi hetekben feszültté tette a két ország viszonyát.

A kínai külügyminisztériumba kérették pénteken az Egyesült Államok pekingi nagykövetét, hogy hivatalos tiltakozó jegyzéket adjanak át neki Barack Obama amerikai elnök és a dalai láma találkozója miatt - jelentette pénteken a Hszinhua kínai hírügynökség. Cuj Tien-kaj miniszterhelyettes országa komoly elégedetlenségéről beszélt Jon Huntsman nagykövetnek.

Peking ezt megelőzően - ugyancsak pénteken - külügyi szóvivői közleményben tudatta: konkrét lépéseket vár Washingtontól annak bizonyítására, hogy a kétoldalú kapcsolatok egészséges fejlesztésére törekszik.

Barack Obama amerikai elnök helyi idő szerint csütörtökön a Fehér Ház térképtermében fogadta az 1959-ben Indiába menekült dalai lámát, akit Pekingben a "Nyugat bábjának", a tibeti társadalmi stabilitás megingatására törekvő, az emigráns tibetiek hosszú távon Tibet függetlenségét elérni szándékozó vezetőjének tartanak.

A dalai lámával a három előző amerikai elnök is találkozott, a legtöbbször George W. Bush, aki 2008-ban átadta neki a Kongresszusi Aranyérmet, a törvényhozás legmagasabb polgári kitüntetését. Kína minden alkalommal tiltakozott.

Obama tavaly ősszel elhárította a találkozót a Washingtonba látogató dalai lámával. A Fehér Ház ezt akkor azzal magyarázta, hogy nem akarták, hogy egy ilyen találkozó beárnyékolja az elnök közelgő kínai látogatását. Robert Gibbs fehér házi szóvivő a most pedig azzal érvelt, hogy a két ország kapcsolata elég érett ahhoz, hogy elbírjon ilyen nézeteltéréseket.

Kína és az Egyesült Államok között nem ez volt az egyetlen epizód, amely feszültséget okozott az utóbbi hetekben. Az állítólagos kínai hackertámadások, a Tajvannak szánt amerikai fegyverek és kereskedelmi viták szintén hozzájárultak a kapcsolat elmérgesedéséhez.