Szeméthalmok mellett csempészték ki a dalai lámát a Fehér Házból

Vágólapra másolva!
A Fehér Ház hátsó kijáratán keresztül kellett távoznia a Fehér Házból a dalai lámának, miután csütörtökön találkozott Barack Obama amerikai elnökkel. A tibeti szellemi vezető és Obama találkozása ellen Kína tiltakozott - a megbeszélés ezért zárt ajtók mögött folyt, közös fotót a sajtó nem készíthetett. A dalai lámát lekapta viszont egy fotós, amint szemeteszsákokat kerülgetve lép ki a Fehér Házból.
Vágólapra másolva!

Hátsó ajtón, szeméthalmokat kerülgetve kellett távoznia a Fehér Házból a dalai lámának, miután csütörtökön találkozott Barack Obama amerikai elnökkel. Az amerikai-kínai kapcsolatokban konfliktust okozott a találkozó - Kína ugyanis tibeti uralmát látja veszélyeztetve a dalai láma tevékenységétől -, ezért félig titokban jött létre.

A találkozó zárt ajtók mögött zajlott, a sajtó nem készíthetett közös fotót Obamáról és a száműzetésben élő dalai lámáról, és elmaradt a beszélgetés utáni közös sajtótájékoztató is. A Fehér Ház utólag közreadott egy fotót, amint Obama és vendége egy kávézó asztalnál beszélget. Az elnök - tekintettel a találkozót hevesen ellenző Peking érzékenységére - nem az Ovális Irodában, hanem a Térkép Szobában fogadta vendégét, ezzel is hangsúlyozva a találkozó nem hivatalos jellegét.

Ráadásul a dalai lámának a hátsó kijáraton kellett távoznia a Fehér Házból, így az elszállításra váró szemeteszsákok mellett volt kénytelen szerzetesi ruhájában és papucsában kilépni az épületből. Az AFP fotósának képén látszik, amint a vallási vezető a zsákokat kikerülve indul a riporterek felé.

Forrás: AFP

A riportereknek a dalai láma azt mondta, boldog, hogy találkozhatott az elnökkel, tárgyalhatott a "legnagyszerűbb demokrácia" vezetőjével. Hozzátette, gyerekkora óta csodálja Amerikát, nemcsak gazdasága miatt, hanem mert a demokrácia, a szabadság, az emberi értékek és kreativitás bajnoka.

Kína korábban figyelmeztette Washingtont, hogy tovább ront az amúgy is feszült amerikai-kínai viszonyon, ha Obama fogadja a tibeti buddhisták szellemi vezetőjét. Obama tavaly, közelgő kínai látogatása előtt lemondta a találkozót a Washingtonba érkezett dalai lámával. (A Kína és Amerika közötti kiéleződő ellentétek hátteréről ebben a cikkben részletesen olvashat.)