Az izraeli kormányfő felelőssége jóváhagyni az olyan akciókat, mint amilyen a Hamász egyik vezetőjének dubaji meggyilkolása volt - írja a brit Sunday Times. A lap szerint Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt tájékoztatta a titkosszolgálat, hogy készülnek megölni Mahmúd Abder-Raúf el-Mabhúhot.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök személyesen hagyta jóvá a Hamász radikális palesztin mozgalom egyik magas rangú tagjának dubaji meggyilkolását - írta saját vizsgálatára hivatkozva a Sunday Times. A brit lap feltáró riportja szerint Netanjahu január elején felkereste az izraeli titkosszolgálat, a Moszad tel-avivi központját, ahol Meir Dagan, az ügynökség vezetője tájékoztatta a készülő merényletről. A találkozón részt vett a rajtaütésre kijelölt osztag néhány tagja is.

A kormányfő, akinek személyes felelősségi körébe tartozik az ilyen műveletek végső engedélyezése, jóváhagyta az akciót - áll az írásban. Mahmúd Abder-Raúf el-Mabhúhot január 20-án, dubaji szállodai szobájában ölték meg, a hivatalos gyanú szerint a tettesek hamis nyugat-európai útlevelekkel utaztak be az emírségbe. (A gyilkosság részleteiről korábbi cikkünkben olvashat.)

A Sunday Times "a Moszadot ismerő forrásokat" idézve azt írta: a szolgálat hírszerzési értesülést kapott arról, hogy Mabhúh Dubajba készül, és arra gyanakodott, hogy a Hamász-tisztviselő onnan Iránba akar tovább utazni, fegyvervásárlás céljával. A gyanú szerint a fegyverszállítmány célpontja a gázai övezet lett volna.

A brit lap forrásai szerint Mabhúh január 19-én, Damaszkuszból utazott Dubajba az Emirates légitársaság járatán. A gép felszállását a Moszad egy ügynöke a repülőtér mellől figyelte, és - miután repülőtéri informátorától tudta, hogy a Hamász-tisztviselő beszállt a repülőgépbe - üzenetet küldött a már Dubajban tartózkodó osztagnak, hogy Mabhúh úton van.

Kínos helyzet

A Sunday Times szerint azonban a Moszadot "igen kínos" helyzetbe hozta, hogy kiderült: az osztag tagjai brit, francia, német és ír állampolgárok személyes adatait felhasználva utaztak be Dubajba. A lap az ügynökséghez "közel álló forrásokból" úgy értesült, hogy a Moszad az ügy nyomán kibontakozó diplomáciai botrány közepette felfüggesztette hasonló műveleteit a Közel-Keleten, elsősorban azért, mert tart attól, hogy a biztonsági ellenőrzések szigorítása miatt ügynökei fokozott veszélynek vannak kitéve. Dagan pozíciója is kérdésessé vált - írta a brit lap.

A dubaji rendőrség szerint 11, európai útlevéllel utazó ügynök vett részt Mabhúh meggyilkolásában. A felhasznált útlevelek közül hat brit volt. A brit külügyminisztérium korábban bejelentette: a bűnszövetkezetek által elkövetett súlyos cselekmények feltárására létrehozott brit hatóság (SOCA) vezetésével bűnügyi vizsgálat kezdődött az incidens hátterének kiderítésére.

A SOCA máris közölte: a dubaji hatóságok által bemutatott brit útlevelekben a fotók és az aláírások nem egyeznek azokkal, amelyek a Nagy-Britanniában kibocsátott valódi útlevelekben szerepelnek. Azok a britek, akiknek nevei az útlevelekben szerepelnek, maguk is cáfolták, hogy bármi részük lett volna a rajtaütésben. Az érintettek kettős brit-izraeli állampolgárok, és többen közülük Izraelben élnek.