Obama saját kézbe veszi az egészségügyi reformot

Vágólapra másolva!
Megpróbálja lendületbe hozni az év elején elakadt egészségügyi reformot Barack Obama amerikai elnök, aki hétfőn közzétette saját reformcsomagját, csütörtökön pedig találkozik a két nagy párt képviselőivel. A rivális republikánusoktól érkező első reakciók alapján azonban nagy áttörésre nem lehet számítani.
Vágólapra másolva!

A Fehér Ház honlapján hozták nyilvánosságra hétfőn Barack Obama elnök elképzeléseit az amerikai egészségügyi rendszer átalakítására. Obama ezzel akar lökést adni az elakadt egészségügyi reformnak, amelyről csütörtökön kétpárti megbeszélést folytat majd saját pártjával, a demokratákkal és a rivális republikánusokkal.

A törvényhozás előtt jelenleg két verziója is van a reformnak. A képviselőház által elfogadott változat többe kerülne és nagyobb szerepet adna az államnak, mint a szenátusban megszavazott verzió. Néhány héttel ezelőtt úgy tűnt, hogy sikerül a kettőből összegyúrni egy törvényt, és azt a demokraták támogatásával elfogadják, január végén azonban egy időközi választáson a párt elveszítette úgynevezett szupertöbbségét a szenátusban, amivel elakadt a reform, amelynek célja az egészségbiztosítás kiterjesztése (jelenleg a mintegy 300 milliós amerikai lakosságból 45 millióan nem rendelkeznek biztosítással, így megfelelő ellátáshoz sem jutnak).

Mivel a republikánusok egységesen ellenzik a szerintük az állam számára túl nagy szerepet biztosító és költséges reformot, így most matematikai esély nincs az elfogadására, viszont ez a törvény volt Obama egyik legfontosabb kampányígérete, és ennek megvalósításával töltötte elnöksége első évének nagy részét. Ha tehát kudarcot vall az egészségügy átalakításával, az súlyos csapást jelentene a kezdeti népszerűségének nagy részét mára elveszített elnök számára.

Obama most a saját kezébe veszi a dolgokat azzal, hogy előállt javaslatcsomagjával, illetve csütörtökön leül a két párt képviselőivel. Az első reakciók alapján ugyanakkor nagy áttörés nem várható, a republikánusok ugyanis jelezték, hogy a hétfőn közzétett elképzelések nagyban hasonlítanak azokhoz, amelyeket ők egyszer már elutasítottak.