Puccstervek miatt fogtak el több tucat török főtisztet

Vágólapra másolva!
Több tucat főtisztet vettek őrizetbe hétfőn Törökországban, köztük a légierő és a haditengerészet nyugalmazott parancsnokait. Azzal gyanúsítják őket, hogy destabilizálni akarták az országot, hogy államcsínyt hajtsanak végre, még évekkel ezelőtt.
Vágólapra másolva!

Letartóztattak Törökországban több volt katonai vezetőt hétfőn, akiket azzal gyanúsítanak, hogy puccsot készítettek elő az iszlamista vezetésű kormány ellen még 2003-ban. A török rendőrség civil ruhás nyomozói számos katonai intézménybe behatoltak Ankarában, Isztambulban és Izmirben, ahol őrizetbe vettek több mint 40 embert, több aktív, illetve már nyugalmazott főtisztet, köztük a haditengerészet és a légierő korábbi parancsnokait: Özden Örnek és Ibrahim Firitina tábornokokat.

A csak pörölykalapács összeesküvésként emlegetett puccsterv keretén belül állítólag robbanószerkezeteket helyeztek volna el mecsetekben, megrendezték volna egy török harci repülő lezuhanását, amelyet a görögökre fogtak volna, hogy destabilizálják az iszlamista kormány hatalmát, így teremtve megfelelő körülményeket az államcsínyre. Erről a Taraf című török lap számolt be először, kiszivárgott dokumentumokra hivatkozva. A hadsereg azt állítja, hogy a kiszivárgott dokumentumok csupán egy katonai akadémián tervezett hadgyakorlat részei voltak.

A pörölykalapács összeesküvés nem az első ilyen, korábban több tucat ember ellen indult per az Ergenekon-ügy miatt, amelyben állítólag katonai vezetők és a világi állam elkötelezett hívei szövetkeztek, hogy államcsínyhez vezető zavargásokat robbantanak ki.

A BBC szerint a két ügy a világi elkötelezettségű csoportok és az iszlám gyökerű kormányzó párt közötti hatalmi harc újabb felvonása. A kormányzó Igazság és Fejlődést Pártját (AKP) azzal vádolja a török nacionalista világi elit, hogy iszlám állammá szeretné alakítani Törökországot,amit a kormánypárt azzal utasít vissza, hogy modernizálni és közelíteni szeretné az EU-hoz az országot.