Megúszta a börtönt a Berlusconinak falazó brit ügyvéd

Vágólapra másolva!
Elévülés miatt megsemmisítették a Silvio Berlusconi brit ügyvédjét, David Millst elmarasztaló ítéleteket. Mills ellen hamis tanúzás és vesztegetés miatt folyt eljárás Olaszországban. Azzal, hogy Mills elkerülte a négy és fél év börtönt, Berlusconinak is jó esélye van arra, hogy megússza legalább az egyik az ellene folyó pert.
Vágólapra másolva!

Elévülés miatt ejtette csütörtökön a római semmítőszék annak a brit ügyvédnek az ügyét, akit tavaly két ízben is 4 és fél évi szabadságvesztésre ítéltek, amiért - a vád szerint - vesztegetés ellenében az olasz kormányfő mellett tanúskodott. Az olasz fellebbviteli bíróság sem bűnösnek, sem pedig ártatlannak nem minősítette Millst, de ejtette az ügyet. Az eljárás beszüntetését az ügyész kezdeményezte elévülés miatt.

A Mills elleni ítéletek megsemmisítésével Silvio Berlusconi olasz kormányfőnek is jó esélye van, hogy megússza az ellene gazdasági visszaélés miatt indított pert.

David Millst tavaly két alsóbb szintű bíróság is bűnösnek találta, amiért 600 ezer dollár fejében a miniszterelnök számára kedvezően tanúskodott két offshore céggel kapcsolatban, amelyeket az ő közreműködésével hoztak létre Silvio Berlusconi Finivest holdingja számára a kilencvenes években. Mills 2004-ben az ügyészségnek elismerte, hogy kedvező tanúvallomásáért cserébe 600 ezer dollárt fogadott Berlusconi munkatársaitól. Vallomását utóbb visszavonta.

A Millszel szembeni ítéletek megsemmisítése jelentős politikai győzelem Berlusconi számára, aki két korrupciós perben is vádlott, de az eljárásokat Mills ügyének most csütörtöki elbírálásáig felfüggesztették. Berlusconi ellen azt lövetően indulhattak újra, a korábban már egyszer felfüggesztett ügyek, hogy tavaly októberben az olasz legfelsőbb bíróság alkotmányellenesnek minősítette azt a törvényt, amely mentességet biztosított a kormányfőnek az ellene folyó eljárásokkal szemben.

Az egyik per adóelkerülés miatt indult, a vád szerint Berlusconi offshore cégeken keresztül sikkasztott el közel 90 millió eurót, amely családja külföldi számláin landolt. A másik perben David Mills megvesztegetéséért kell felelnie a politikusnak. Berlusconi mindkét ügyben ártatlannak vallotta magát. (A Berlusconi ellen indult perekről részleteket ebben a cikkben olvashat, az offshore cégek miatt indult per legutóbbi fejleményeit pedig itt találja.)

A 65 éves David Mills a brit olimpiaügyi miniszter, Tessa Jovell volt férje. Az olasz ügyészség 2004-ben kezdett el nyomozni ellene a brit hatóságok kezdeményezésére. Pere 2006-ban kezdődött. A vád szerint az ügyvéd eltitkolta a bíróság elől, hogy két, amerikai filmjogokat felvásárló offshore cégnek köze van Berlusconihoz. Mills egy 1995-ben Berlusconival folytatott telefonbeszélgetésről sem tett említést, amelyben megvitatták a Bettino Craxi szocialista politikusnak tett kifizetéseket.