Letiltaná a svájci élelmiszereket Kadhafi

Vágólapra másolva!
Svájc elleni tiltakozásra szólította fel a líbiaiakat és a világ muzulmánjait Moamer Kadhafi líbiai vezető. Svájc és Líbia között évek óta feszült a viszony. A két ország konfliktusát Kadhafi fiának letartóztatása és a minaretépítést betiltó svájci népszavazás is terheli.
Vágólapra másolva!

Svájc elleni dzsihádra, azaz szent háborúra szólította fel a muzulmánokat Moamer Kadhafi líbiai államfő csütörtökön - írja a Guardian.

Az iszlám világ egyik legnagyobb ünnepén, a Mohamed próféta születésnapja alkalmából rendezett benghazi rendezvényen Kadhafi hitetlen nemzetnek nevezte a svájciakat, és közölte, hogy aki svájciakkal dolgozik, ugyanolyan hitetlenné válik, és "Isten, a Korán, a próféta ellensége. Az igazhitűeknek bojkottálniuk kell a svájci repülőjáratokat, meg kell akadályozni a svájci hajók kikötését, a svájci élelmiszerek vásárlását."

Kadhafi fiát, Hannibalt, 2008-ban tartóztatták le Genfben, amiért erőszakosan viselkedett két szállodai dolgozóval, de a svájci hatóságok két nap után szabadon engedték. Kadhafi fia letartóztatása után elrendelte, hogy a líbiai cégek svájci leányvállalatai függesszék fel működésüket, leállították a Svájc és Líbia közti légi közlekedést, és kivontak 5 millió dollárt, amelyet svájci bankszámlákon tartottak állami érdekeltségű líbiai cégek. Hannibal letartóztatása után Líbiában letartóztattak két svájci üzletembert a vízumszabályok megsértése és illegális gazdasági tevékenység folytatása címén. A diplomáciai feszültség miatt Líbia vízumkényszert vezetett be Svájccal szemben.

Kadhafi a gyűlésen tiltakozott az újabb minaretek építését betiltó 2009 novemberi svájci népszavazás ellen is, mert szerint ezzel Svájc a muszlimok ellen fordult. Novemberben a svájciak több mint 57 százaléka támogatta azt a kezdeményezést, hogy tiltsák meg új minaretek építését az országban. A referendumot a jobboldali konzervatív Svájci Néppárt (SVP) és a Szövetségi Demokratikus Unió (EDU) politikusai kezdeményezték, hogy "megakadályozzák a svájci társadalom növekvő iszlamizálódását" (erről itt olvashat bővebben).

Líbia tavaly év végén rasszistának nevezte a referendumot, a Jana líbiai hírügynökség szerint az igazságügy-minisztérium emberi jogi bizottsága elutasította a szavazás végeredményét, és felszólította a különböző iszlám szervezeteket, hogy tegyenek sürgős lépéseket Svájccal szemben.

Február közepén úgy tűnt, hogy rendeződik a két ország közötti viszony, a közvetítő olasz külügyminiszter akkor azt mondta, közel a vízumvita lezárása. Február 25-én azonban Tripoli felfüggesztette a schengeni övezethez tartozó 25 európai ország állampolgárai által kérelmezett beutazási vízumok kibocsátását, miután Svájc megtiltotta 188 líbiai állampolgár - köztük Moamer Kadhafi - beutazását.

Kadhafi csütörtöki beszédében megjegyezte azt is, célja nem a terrorizmus, nem szabad fegyverekkel harcolni.