Rekordáron kelt el a tyúktojás méretű nyersgyémánt

Vágólapra másolva!
Csiszolatlan gyémántért még nem fizettek annyit, mint amennyit pénteken adtak egy tyúktojás méretű kőért Dél-Afrikában. Az 507,5 karátos, tavaly talált drágakövet 35,3 millió dollárért vették meg egy aukción.
Vágólapra másolva!

Rekordáron, 35,3 millió dollárért (7 milliárd forint) kelt el pénteken egy 507,5 karátos csiszolatlan gyémánt Dél-Afrikában. A Petra gyémántbányászati csoport által tavaly szeptemberben kitermelt, 101 grammos drágakövet a hongkongi Chow Tai Fook ékszervállalat vette meg, de a gyémánt csiszolt formájában vélhetően egy kínai gyűjtőhöz kerül.

A kő 35,3 millió dolláros ára messze meghaladta a várakozásokat, szakértők előzetesen 25 millió dollár körüli árat vártak. Soha ennyi pénzt nem fizettek még csiszolatlan gyémántért. "Ez nagyon különleges drágakő. Bizonyára ékszerként csiszolják be" - mondta Adonis Pouroulis a Petra vállalat elnöke. "Óriási volt az érdeklődés, ilyen kő nem bukkan fel mindennap."

A valaha talált 19. legnagyobb gyémántot abban a dél-afrikai Cullinan bányában találták, ahonnan a világ legjelentősebb gyémántjai közül több is származik. Például itt találták a világ legnagyobb gyémántját a Cullinant 1905-ben. Azt a követ csiszolásakor kettévágták, és mindkét darabot a brit koronaékszerekbe dolgozták bele az ötvösök.