Háborús bűnöst fogtak el Spanyolországban

Vágólapra másolva!
A spanyol rendőrség elfogta Vaszelin Vlahovicsot, aki a vád szerint több mint száz ember gyilkolt meg a boszniai háború alatt - jelentette be kedden a spanyol belügyminisztérium. Az egyebek mellett népirtás miatt körözött férfit még hétfőn kapták el, amikor egy betörőbanda után nyomoztak.
Vágólapra másolva!

A "grbavicai rémként" ismert Vaszelin Vlahovicsot a Spanyolország keleti részén található Altea városában fogták el, ottani otthona közelében - közölte a spanyol belügyminisztérium. A férfinak hamis bolgár iratai voltak, ellene három nemzetközi elfogatóparancs van érvényben: egyebek mellett népirtás, "több mint száz bosnyák meggyilkolása", valamint az 1992 és 1995 közötti boszniai háború alatt lekövetett erőszak és kínzások miatt keresték - áll a spanyol belügyminisztérium közleményében.

A férfit 1998-ban már letartóztatták Montenegróban, ahol három évig tartó börtönbüntetésre ítélték rablás és egyéb bűncselekmények miatt. 2001 júniusában azonban megszökött, és három nappal később agyonlőtt egy embert egy bár előtt, ezért távollétében 15 évig tartó börtönre ítélték.

A spanyol rendőrség egy betöréssorozat valamint egy 2004-es bordélyházi lövöldözés miatt kereste.

A boszniai ügyészség szóvivője az AFP francia hírügynökségnek megerősítette, hogy Vlahovicsot a boszniai muzulmánok és horvátok ellen elkövetett háborús bűnök miatt körözik. A szóvivő elmondta, hogy még nem kaptak hivatalos értesítést a spanyol hatóságoktól Vlahovics letartóztatásáról.