Az EU és az USA is támogatna újabb szankciókat Irán ellen

Vágólapra másolva!
Provokatívnak nevezte Irán magatartását az Európai Unió és az Egyesült Államok a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szerdai tanácskozásán és kifejezésre juttatta, hogy támogatna újabb szankciókat.
Vágólapra másolva!

Az EU és Washington osztja a NAÜ aggodalmát, miszerint lehetséges, hogy Irán nukleáris robbanótöltet kifejlesztésén dolgozik. Irán megszegte a NAÜ nukleáris tevékenységek ellenőrzéséről szóló egyezményét azzal, hogy a múlt hónapban magas fokon dúsított, húsz százalékos urániumot állított elő és erről nem tájékoztatta időben a nemzetközi szervezet ellenőreit - mondta a soros EU-elnök Spanyolország nagykövete a NAÜ kormányzótanácsának ülésén.

Újabb provokációnak és a nemzetközi közösség semmibevételének nevezte azt az iráni bejelentést, hogy tíz új urándúsító létesítményt építenek és csökkentik az együttműködést a NAÜ-vel. Az EU támogatni fog újabb szankciókat, ha Irán továbbra sem működik együtt a nemzetközi közösséggel - mondta.

Glyn Davies, az Egyesült Államok nagykövete úgy fogalmazott, hogy Irán "macska-egér játékot játszik" az ellenőrökkel. Nyugati diplomaták szerint a NAÜ munkatársait csak percekkel korábban tájékoztatta Irán a dúsítási művelet kezdetéről. Davies nyomatékosan irányváltásra szólította fel a teheráni vezetést. "Reméljük, hogy Irán változtat a jelenlegi irányon és a tárgyalások útját fogja keresni, máskülönben nem marad más választása a nemzetközi közösségnek, mint szigorúbb szankciókat szorgalmazni" - mondta.

Állásfoglalásuk azt a korábbinál keményebb hangnemet tükrözi, amit a NAÜ új főigazgatója, Amano Jukija ütött meg a kormányzótanács előtt fekvő jelentésében. Iráni illetékesek vitatták a nyugati vádakat, Amanót hozzá nem értéssel és részrehajlással vádolták.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter nemrég újabb, keményebb szankciókat szorgalmazott Irán ellen az ENSZ Biztonsági Tanácsa részéről. A BT többi állandó tagja közül Nagy-Britannia és Franciaország támogatja, diplomáciai források szerint Kína továbbra is ellenzi az újabb büntetőintézkedéseket. Megfigyelők szerint Oroszország közeledik a nyugati álláspont felé.