Obama szerint az egészségügyi reformról heteken belül dönteni kell

Vágólapra másolva!
Az amerikai törvényhozásnak néhány héten belül el kell fogadnia az egészségügyi reformról szóló törvényt, akár a republikánus ellenzék támogatása nélkül - jelentette ki Barack Obama elnök szerdán.
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai elnök szerint az egészségügyi reform egy éve húzódó vitája lezárult, a kérdés olyan fontos, hogy rendezése nem tűr további halasztást. Az egészségügyi rendszer átfogó átalakítása Obama legfőbb kampányígéretei közé tartozott. Az elnök múlt héten még egy utolsó kétpárti tanácskozást hívott össze a Fehér Házban, a hétórás egyeztetésen azonban a kormánypárti demokraták és az ellenzéki republikánusok nem tudták megtalálni a közös hangot.

"Hosszú és kimerítő vita volt" - utalt az elmúlt egy év egyeztetéseire. Hozzátette, hogy az egészségügyet könnyen fel lehet használni demagógiára és politikai játszmákra, de arra nincs ok, hogy azok, akiket a nép vezetőinek választott, feladják a küzdelmet. "Eljött az ideje, hogy végre átalakítsuk az egészségügyet, hogy működőképes legyen, nemcsak a betegbiztosítók, hanem az amerikai családok és vállalatok számára is" - mondta. Szerinte a mostani halogatás esetleg újabb egy évtizeddel odázhatja el a reformot.

Pénteken lesz egy éve, hogy Obama meghirdette az egészségügyi rendszer lényegi átalakítását célzó terveit. Szerdai beszédében kijelentette: azt várja el a kongresszus demokrata párti tagjaitól, hogy sorakozzanak fel terve mögött, félretéve azon megfontolásaikat, hogy a javaslat támogatása a novemberi választások előtt esetleg nem fog javítani esélyeiken.

"Azt várják tőlünk (az emberek), hogy cselekedjünk, hogy vezetők legyünk, és ameddig én ezt a hivatalt betöltöm, biztosítani szándékozom ezt a vezetést" - mondta, hozzáfűzve, "nem tudom, hogy ez politikailag mit fog eredményezni, de azt tudom, hogy ez a helyes". Elemzők rámutatnak: a demokraták egyoldalú lépésének minden bizonnyal drámai hatása lesz a novemberi választásokon, tekintettel arra, hogy Obama átfogó reformját a felmérések szerint az ország több mint fele nem támogatja.

A nagy ipari nemzetek között az Egyesült Államok az egyetlen, ahol nem létezik általános betegbiztosítás, Obama ezen változtatva több tízmillió amerikaira terjesztené ki a biztosítást és az ellátást. Reformjának egyik központi eleme, hogy megszigorítaná a biztosítók működését, egyebek mellett felszámolná azt a gyakorlatot, hogy a biztosítás megtagadható azoktól az emberektől, akik nem felelnek meg bizonyos egészségügyi feltételeknek.