Elküldte az ukrán parlament Timosenkót

Vágólapra másolva!
Megszavazta az ukrán parlament a Julia Timosenko vezette kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt. A politikus a szavazás előtt közölte, ha elveszti a voksolást, azonnal lemond, és ellenzékbe vonul.
Vágólapra másolva!

Elbukott az ukrán parlamentben tartott bizalmatlansági szavazáson a Julia Timosenko vezette kormány. Timosenkónak és minisztereinek ezzel távozniuk kell a kormányból, miközben a február elején elnökké választott Viktor Janukovicsnak három hete van, hogy összeállítson egy koalíciós kabinetet. Ha nem jár sikerrel, akkor előre hozott választást kell tartani Ukrajnában - jelentette a BBC.

Timosenko az elnökválasztáson alulmaradt Janukoviccsal szemben. A kudarc után azonban ellenállt ellenfelei nyomásának, akik azt szerették volna, ha lemond miniszterelnöki posztjáról, közölte, a végsőkig kitart kormányfősége mellett. A szerdai szavazás előtt azonban bejelentette, hogy amennyiben a parlament rábólint a bizalmatlansági indítványra, akkor kormányával együtt azonnal lemond, és ellenzékbe vonul.

A 450 tagú ukrán parlamentben végül 243 képviselő szavazott Timosenko kabinetje ellen szerdán.