Villámnak és tűzijátéknak is nézték a meteort a Felvidéken

Vágólapra másolva!
Mindenki máshol keresné Kelet-Szlovákiában azt a meteoritot, amely vasárnap éjjel robbant fel az ország felett. A tűzgömbről, amelyet elrobogó vonatnak és tűzijátéknak is néztek a helyiek, számtalan pletyka kering: van, aki felgyulladt földeket vagy káros sugárzást emleget, más szerint sok pénzt érhet egy becsapódott darab a megtalálójának. Az [origo] a meteor nyomába eredt a Felvidéken.
Vágólapra másolva!

"Egy hatalmas villanás volt, aztán bő fél percen át rezgett az összes ajtó és ablak" - így emlékeznek a vasárnap éjjel felrobbant tűzgömbre Kelet-Szlovákiában, ahol négy nap után is beszédtéma a furcsa jelenség. Az ufókról szóló mendemondák ellenére a helyiek szerint most már egészen biztos, hogy meteor érkezett Magyarország felől, amely Kelet-Szlovákia felett felrobbant, és egy darabja talán be is csapódott. Hogy pontosan hol történt a becsapódás és mi maradt utána, arról máris ezerféle pletyka kapott szárnyra.

"Az ablakom dél felé néz, arról jött a villanás, pont amikor az amerikai hokicsapat egyenlített a kanadaiak ellen a hokidöntőben az olimpián" - mondja Githa, a határmenti Szepsi község egyik áruházának eladója. Szerinte sokan a gól miatt tűzijátéknak hitték a jelenséget, ő azonban a robajból egyből sejtette, hogy másról van szó. A távolabbi, magyarországi észlelésekkel ellentétben Szlovákiában erős hang és rengés kísérte a villanást, pár pillanatra nappali világosságba borítva a környéket.

"Talán egy percig is rezgett a nyitott ajtó, olyan volt, mintha elment volna a vonat a ház előtt" - mondta egy középkorú házaspár. Néhány fiatal pedig azt mesélte, hogy klasszikus villámlásnak és dörgésnek hitték a jelenséget.

A helyiek a híradások alapján rengeteg pletykát gyártottak már: míg a földrengésfigyelő állomások adatai szerint Kassától északkeletre csapódhatott be a meteor maradványa, Szepsin mindenki azt beszéli, hogy nyugatabbra, Rozsnyó környékén volt a legnagyobb a robbanás hangja. Egy középkorú nő, Anna szerint a Rozsnyó melletti Beretkén sugárzás miatt le is zártak a hatóságok egy területet. Mások Kassa, megint mások pedig Losonc környékén keresnék a lehullott meteordarabot.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

"Volt olyan híradás, hogy már találtak is egy krátert Rozsnyónál, de aztán mégse" - meséli csalódottan Rudolf, egy parkolóban ácsorgó borostás férfi. Szerinte azt is beszélik, hogy a meteorban valami drága fém lehet, ami grammonként több száz eurót ér, és aki megtalálja, azt gazdaggá teszi. Rudolf - az [origo] tudósítóival ellentétben - mégsem eredt a meteor nyomába, mert szerinte Rozsnyótól Ukrajnáig bárhol lehet. Mások még hihetetlenebb történeteket mesélnek, a parkolóban ténfergő kisfiú például azt állította az [origo]-nak, hogy egy közeli faluban zuhant le a meteor, felgyújtotta a mezőket, és betörte az ablakokat - de egy olyan falu nevét említette, amely nem is létezik.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A helyiek mutatják, hogy merre lehet a meteor

Kassán viszont mindenki azt állítja, hogy semmilyen hangot nem hallottak, csak a villanást látták. A kassai Thália Színház előcsarnokában zongorázó fiatalember azt meséli, hogy a barátnőjével éppen horrorfilmet néztek, amikor a villanás volt, de ők is azt hitték, egy villám.

Az [origo] riporterei folytatják a felvidéki meteor utáni kutatást, és hamarosan részletesen beszámolnak az eredményekről.