Az USA külügyi bizottsága elismerte az örmény népirtást

Vágólapra másolva!
Törökország konzultációra hazahívta washingtoni nagykövetét, miután az amerikai képviselőház külügyi bizottság úgy határozott, hogy népirtásként bélyegzi meg az örmények törökök általi, az első világháború alatti és utáni tömeges lemészárlását.
Vágólapra másolva!

Az amerikai képviselőház külügyi bizottsága határozatot fogadott el csütörtökön az örmény népirtásról, jóllehet az Obama-kormány előzőleg óvott ettől. A bizottság 23-22 arányú szavazással hagyta jóvá a nem kötelező érvényű határozatot, amely népirtásként bélyegzi meg az örmények törökök általi, az első világháború alatti és utáni tömeges lemészárlását.

A határozat annak biztosításra szólítja fel Barack Obama elnököt, hogy az amerikai politikában ezentúl hivatalosan népirtásként hivatkozzanak az öldöklésre. Törökország tiltakozásul azonnal bejelentette, konzultációra hazahívja washingtoni nagykövetét. Recep Tayyip Erdogan kormányfő közölte, hogy elítéli a határozatot.

Az amerikai kormány előzőleg azt kérte a kongresszustól, ne fogadjon el határozatot a népirtásról, pedig Obama egyik kampányígérete éppen ennek kinyilvánításáról szólt. A Fehér Ház azt üzente a képviselőház külügyi bizottságának, hogy a szóban forgó határozattal megsértenék a szövetséges Törökországot. Hillary Clinton külügyminiszter személyesen beszélt telefonon Howard Berman demokrata párti bizottsági elnökkel, felhívta a figyelmét: a határozat elfogadása akadályozná a török-örmény kapcsolatok normalizálódását.

Mike Hammer fehér házi szóvivő elmondta: Obama előző nap telefonált Abdullah Gül török elnöknek, kifejezte neki elismerését az örményekhez fűződő viszony normalizálását célzó erőfeszítéseiért. A képviselőház külügyi bizottsága 2007-ben már elfogadott az örmény népirtás elítéléséről egy határozatot, amelyet akkor Bush erőteljes nyomására nem terjesztettek a képviselőház elé. Törökország akkor is azonnal hazarendelte nagykövetét.

Az amerikai örmények évtizedek óta próbálják elérni: az amerikai kongresszus ismerje el, hogy az örmények törökök általi tömeges lemészárlása a 20. század első népirtása volt. Örmény vélemény szerint az Oszmán Birodalom szétesésekor a törökök tervezték meg és hajtották végre 1915 és 1923 között azokat a tömeggyilkosságokat, amelyeknek másfél millió örmény esett áldozatul. Ankara ugyan nem tagadja, hogy törökök megöltek örményeket, de csak 300 ezerre teszi a halálos áldozatok számát és tagadja, hogy módszeres népirtás történt volna. Azt állítja, a keresztény örmények polgárháborús, etnikumközi összetűzésekben veszítették életüket.