Hátat fordított családjának, népének és vallásának is Moszab Hasszán Juszef, a Hamász egyik alapítójának fia. A jelenleg az Egyesült Államokban élő férfiról előbb az derült ki, hogy elhagyta Mohamedet Jézusért, majd pedig az, hogy az izraeli belbiztonsági szolgálat beépített ügynöke volt, aki számos öngyilkos merénylőt dobott fel. Apja, akit szintén ő juttatott izraeli börtönbe, kitagadta, de a fiú váltig állítja, csak életeket akart menteni.

"Azt kívánom, bárcsak Gázában lehetnék. Izraeli egyenruhába bújnék, és csatlakoznék a különleges egységekhez, hogy kiszabadíthassam Gilád Salitot. Ha ott lennék, tudnék segíteni. Olyan sok időt vesztegettünk el nyomozással, hogy elfoghassuk azokat a terroristákat, akiknek elengedését kérik Salitért cserébe. Ezt nem lenne szabad."

Ezt a múlt héten mondta az izraeli Hárecnek a palesztin Moszab Hasszán Juszef. Elég furcsa nyilatkozat egy olyan férfitól, akinek az apja, Hasszán Juszef sejk, a Hamász ciszjordániai szárnyának politikai vezetője, jelenleg egy izraeli börtön lakója. Még úgy is erős szavak, hogy a sejket a palesztin szervezet mérsékeltjeinek szószólójaként tartják számon.

Moszab Hasszán azonban nem csak ezekkel a mondatokkal sokkolta honfitársait és családját. Tavaly azzal keltett felháborodást, hogy bejelentette, elhagyta muszlim hitét és Jézus hívévé vált, annyira megcsömörlött a Hamásztól. Egy, az amerikai Fox hírtelevíziónak adott interjúban részletesen el is mesélte, miként csalódott a Hamászban, amikor egy izraeli börtönbe kerülve megtapasztalta, hogy a szervezet hogyan kínozza és gyilkolja meg saját bebörtönzött tagjait, akik esetében felmerül a gyanú, hogy beszervezték az izraeliek.

Muszlim radikálisból szörfös hittérítő

Arról is beszámolt, hogyan talált rá Jézusra Jeruzsálemben egy amerikai evangélikus felekezet ott dolgozó aktivistája segítségével és miként keresztelték meg a Csendes-óceánban 2007-ben, miután bevándorolt az Egyesült Államokba. A Fox műsorából kiderült, hogy Moszab Hasszán, aki annak idején Ciszjordániában még ünnepelte az öngyilkos merényleteket és fiatalokat szervezett be a radikálisok közé, az USA-ban már az említett felekezet térítési munkájához csatlakozott, többek között szörfösök között szörfözve hirdeti az igét a kaliforniai partokon.

Tavaly nyáron az al-Kaidával kapcsolatban álló Global Islamic Media Front ki is adott egy közleményt, amelyben az interjúban az iszlám vallást drognak nevező Moszab Hasszán meggyilkolására szólították fel a hívőket. Apja azonban ekkor még megértő volt, hétfőn azonban kitagadta fiát.

"Én, Hasszán Juszef sejk... feleségem, fiaim és lányaim kijelentjük, hogy mindenestül megtagadjuk azt a férfit, aki a mi legidősebb fiunk volt, és akit Moszabnak hívnak" - idézte az AFP. "A férfi, akit Moszabnak hívnak, elhagyta Istenbe és prófétájába vetett hitét... elárulta a muszlimokat, szövetkezett Isten ellenségeivel, és kárt okozott népünknek és ügyünknek" - indokolta a döntést az apa.

A zöld herceg

A kitagadáshoz a fiú egy újabb bejelentése vezetett. A jelenleg az Egyesült Államokban, ismeretlen helyen élő 32 éves férfi a múlt héten könyvet adott ki, amelyben azt taglalja, hogyan lett Izrael beépített ügynöke, és hogy tízéves pályafutása alatt többtucatnyi öngyilkos merénylőről adott át információkat, amivel számos, gyakran magas rangú izraeli politikai, vallási vezetők elleni merényletet sikerült megelőzni. Azt állítja, Simon Peresz akkori külügyminiszter vagy Ovadia Joszef rabbi, az ortodox Sasz párt szellemi vezetője is neki köszönheti, hogy nem vált robbantásos merénylet áldozatává a második intifáda - palesztin felkelés - idején.

Állítólag az ő közreműködésével fogták el a Fatah ciszjordániai vezetőjét, az első és a második palesztin intifáda vezetőjének tartott Marván Bargutit, illetve a vele csak névrokon Abdullah Bargutit. Utóbbit 67-szeres életfogytig tartó börtönre ítéltek Izraelben, miután beismerte, hogy ő készítette azokat a pokolgépeket, amelyekkel összesen 66 embert gyilkoltak meg merénylők különböző öngyilkos robbantásokban. Mindkét férfi szerepel azon a listán, akiknek szabadon engedését követelik az izraeli katona, Gilád Salit elrablói.

A Hárec szerint Moszab Hasszán a Sin Bét (az izraeli belbiztonsági ügynökség) egyik legmegbízhatóbb és legjelentősebb ügynöke volt, akinek a kódneve egyszerűen csak "zöld herceg" volt - amellyel apja befolyásos szerepére és Mohamed próféta, illetve a Hamász színére utaltak.

"Nagyon sok ember köszönheti neki az életét úgy, hogy nem is tud róla. Másokat sokkal kevesebbért is kitüntettek az Izrael Biztonságáért érdeméremmel" - erősítette meg a lapnak az információkat Moszab Hasszán egykori tartótisztje, akit csak Loai századosként emleget könyvében a palesztin férfi. "A legcsodálatosabb, hogy egyetlen akciót sem pénzért csinált. Azért tette, mert hitt benne. Életeket akart menteni... Titkosszolgálati érzéke legalább olyan jó volt, mint a miénk. Egyetlen megérzése felért szakértők ezerórás agyalásával" - mondta a jelenleg egy biztonsági cégben dolgozó egykori elhárító.

Forrás: AFP
Hősként tekint apjára

Apját is feladta

Gideon Ezra, a Sin Bét egykori vezetője, aki még a "zöld herceg" beszervezése előtt távozott posztjáról, azt mondta a CNN-nek, szokatlan, hogy egy informátor ilyen sok terrorcselekményről adjon át információkat, de Moszab Hasszán esete kivétel. A férfit 1996-ban szervezte be a Sin Bét egy izraeli börtönben, 1997-ben engedték szabadon, és ezt követően közel tíz évig szállította az információkat.

Maga Moszab Hasszán azt mondta a Hárecnek, hogy eredetileg kettős ügynökként akarta előmozdítani a palesztinok ügyét, ezért hagyta, hogy megközelítsék az izraeliek a börtönben, de annyira emberségesen és tisztelettel bántak vele, hogy teljesen meggyőzték arról, az a helyes, ha nekik dolgozik.

A férfi több alkalommal is azt mondta, nagyon nagyra tartja apját, aki azt tanította neki, hogy még egy tücsök élete is számít a mezőn. "Mindig is hősként tekintettem rá. Nagyra tartom, és remélem, bátran fellép az erőszak ellen. Ez az ember képes lehet békét hozni népének" - idézte a Daily Telegraph. Ennek ellenére őt is az izraeliek kezére játszotta, de - mint állítja - csak azért, hogy megóvja életét, mert különben vele is rakétacsapással végeztek volna, mint sok más palesztin vezetővel. Állítólag saját anyját küldte apja rejtekhelyére, akit követtek az izraeliek. Más palesztin vezetőket is csak azért tartóztattak le az izraeliek, mert ő dobta fel őket, különben végeztek volna velük - állítja Moszab Hasszán, aki azért döntött úgy, hogy egész történetét a nyilvánosság elé tárja, hogy "jobb megoldást találjunk a népem és a Közel-Kelet számára".

Nem hiszik

A Hamász nem kívánta kommentálni a könyvben szereplő állításokat. Musir al-Maszri, egy a CNN-nek nyilatkozó gázai képviselőjük szerint az egész csak a palesztin nép elleni pszichológiai hadviselés része, amely "meg sem érdemli, hogy reagáljunk rá". Mások azt állítják, az egésznek csak az a célja, hogy a hatalmas nemzetközi felháborodást keltett dubaji merényletről  eltereljék a figyelmet.

Moszab Hasszán egyik testvére, aki szerint a fivérével már egy éve nem beszélt a család, hazugságnak nevezte az egész történetet. Apja ügyvédjén keresztül közölte, hogy a Hamásznál tudtak fia - akit szerinte 17 éves kora óta zsaroltak az izraeliek - és az izraeli elhárítás kapcsolatáról, emiatt "soha egy napig nem volt sem a Hamász, sem a szervezet bármelyik szárnyának aktív tagja".