A Kreml Washingtont okolja a START-megállapodás késlekedéséért

Vágólapra másolva!
Az orosz biztonsági tanács helyettes vezetője szerint a stratégiai fegyverekről szóló új megállapodást késlelteti, hogy Washington nem fogadja el a támadó és a védelmi rendszerek kérdésének összekötését.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok és Oroszország tárgyalásokat folytat a tavaly decemberben lejárt, 1991-ben kötött START-1 szerződés újjal való felváltásáról, s Dmitrij Medvegyev orosz elnök pénteken, a védelmi minisztérium kollégiumának kibővített ülésén is azt mondta, hogy igen közel jutottak a szerződés kidolgozásához.

Jurij Balujevszkij, a biztonsági tanács helyettes vezetője pénteken az AP amerikai hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a legfontosabb vitás pont az amerikai rakétapajzs új elemeinek tervezett hadrendbe állítása, amelyet az orosz fél nem akar leválasztani a stratégiai támadó fegyverek kérdéséről.

Az orosz és az amerikai elnök a tavaly júliusi csúcstalálkozón megállapodott arról, hogy az új szerződés tartalmazni fog egy záradékot, amely elismeri, hogy van kölcsönviszony a két rendszer között. Szakértők szerint a két fél között vita alakult ki a klauzula megfogalmazása körül. A tárgyalások kedden folytatódnak Genfben.