Kalózhajókat süllyesztett el egy francia hadihajó

Vágólapra másolva!
Elfogott 11 kalózt és elsüllyesztett két hajót egy francia hadihajó Szomália partjainál. Egy másik pénteki kalóztámadásnál egy francia hadihajó figyelmeztető lövésekkel sem tudta megállítani a halászokra támadókat, az összecsapásuk után négy kalózt kimentettek a vízből, ketten eltűntek.
Vágólapra másolva!

Egy francia hadihajó szomáli kalózok támadását visszaverve elsüllyesztette két járművüket, és elfogott 11 személyt - jelentették be pénteken Párizsban. A kalózok eredetileg a francia haditengerészet egy óceánkutató hajóját akarták elfoglalni Mogadishutól 180 mérföldre keletre. "Anyahajójukat" hátrahagyva két rohamcsónakkal megközelítették a célpontot, és a magukkal hozott létrákkal megpróbáltak feljutni a fedélzetre. A hajó őrsége ezt figyelmeztető lövésekkel meghiúsította, miközben vészjelzést adtak le.

Az Európai Unió flottillája a helyszínre irányította a 150 mérfölddel távolabb járőröző "Nivose" francia fregattot, amely egy harci helikoptert küldött a kutatóhajó segítségére. A légi jármű nyomon követte a kalózokat, és amikor a fregatt odaért, a haditengerészek motorcsónakok bevetésével elfoglalták, majd elsüllyesztették a kalózok "anyahajóját" és egy csónakját, és letartóztatták a rajtuk tartózkodó személyeket. A 11 gyanúsítottat valószínűleg Szomáliában állítják bíróság elé.

Egy másik pénteki esetben egy francia hadihajó figyelmeztető lövésekkel sem tudta megállítani a halászokra támadó kalózokat, ezért nekiment a csónakjuknak, és elsüllyesztette. Négy kalózt kimentettek a vízből, kettő eltűnt - közölte John Harbour kapitány, az európai kötelék parancsnoka.

Pénteken egy spanyol halászhajót is támadás ért, amelynek védelmére egy repülőgépet küldtek. A hajó őrsége és a gép legénysége közös akcióval visszaverte a rablókat. A spanyol halászhajók közül egy másik csütörtökön élt át hasonló kimenetelű támadást.

Hajózási szakértők figyelmeztetnek, hogy mivel elmúlt a viharos monszun évszak, számítani kell a kalóztámadások megszaporodására a Szomáliától keletre eső vizeken. Tavaly az összes támadás közel fele márciusban és áprilisban történt. Helyszínük az európai, amerikai és ázsiai hadihajók járőrözése miatt az Ádeni-öböltől távolabbra, az Indiai-óceán nyílt vizeire tevődött át, ahová "anyahajók", vagyis a csónakokat és ellátást szállító úszó bázis révén jutnak el a rablók.