Kalózhajókat süllyesztett el egy francia hadihajó

Elfogott 11 kalózt és elsüllyesztett két hajót egy francia hadihajó Szomália partjainál. Egy másik pénteki kalóztámadásnál egy francia hadihajó figyelmeztető lövésekkel sem tudta megállítani a halászokra támadókat, az összecsapásuk után négy kalózt kimentettek a vízből, ketten eltűntek.

Egy francia hadihajó szomáli kalózok támadását visszaverve elsüllyesztette két járművüket, és elfogott 11 személyt - jelentették be pénteken Párizsban. A kalózok eredetileg a francia haditengerészet egy óceánkutató hajóját akarták elfoglalni Mogadishutól 180 mérföldre keletre. "Anyahajójukat" hátrahagyva két rohamcsónakkal megközelítették a célpontot, és a magukkal hozott létrákkal megpróbáltak feljutni a fedélzetre. A hajó őrsége ezt figyelmeztető lövésekkel meghiúsította, miközben vészjelzést adtak le.

Az Európai Unió flottillája a helyszínre irányította a 150 mérfölddel távolabb járőröző "Nivose" francia fregattot, amely egy harci helikoptert küldött a kutatóhajó segítségére. A légi jármű nyomon követte a kalózokat, és amikor a fregatt odaért, a haditengerészek motorcsónakok bevetésével elfoglalták, majd elsüllyesztették a kalózok "anyahajóját" és egy csónakját, és letartóztatták a rajtuk tartózkodó személyeket. A 11 gyanúsítottat valószínűleg Szomáliában állítják bíróság elé.

Egy másik pénteki esetben egy francia hadihajó figyelmeztető lövésekkel sem tudta megállítani a halászokra támadó kalózokat, ezért nekiment a csónakjuknak, és elsüllyesztette. Négy kalózt kimentettek a vízből, kettő eltűnt - közölte John Harbour kapitány, az európai kötelék parancsnoka.

Pénteken egy spanyol halászhajót is támadás ért, amelynek védelmére egy repülőgépet küldtek. A hajó őrsége és a gép legénysége közös akcióval visszaverte a rablókat. A spanyol halászhajók közül egy másik csütörtökön élt át hasonló kimenetelű támadást.

Hajózási szakértők figyelmeztetnek, hogy mivel elmúlt a viharos monszun évszak, számítani kell a kalóztámadások megszaporodására a Szomáliától keletre eső vizeken. Tavaly az összes támadás közel fele márciusban és áprilisban történt. Helyszínük az európai, amerikai és ázsiai hadihajók járőrözése miatt az Ádeni-öböltől távolabbra, az Indiai-óceán nyílt vizeire tevődött át, ahová "anyahajók", vagyis a csónakokat és ellátást szállító úszó bázis révén jutnak el a rablók.

KAPCSOLÓDÓ CIKK