Görögország hőse is megsérült egy zavargásban

Vágólapra másolva!
Egy tucat tüntető és rendőr sebesült meg könnyebben pénteken az athéni összecsapásokban - közölték a görög főváros hatóságai, amelyek bejelentése szerint öt embert vettek őrizetbe a rendőrök. A sérültek között van Görögország nemzeti hőse, Manolisz Glezosz, aki 1941 májusában letépte a horogkeresztes zászlót az Akropoliszról.
Vágólapra másolva!

A kormány közszférát érintő megszorító intézkedései elleni tiltakozásul több tucat belügyminisztériumi alkalmazott pénteken elfoglalta az állami nyomdát, hogy megakadályozza a törvényt nyilvánosságra hozó közlöny kinyomtatását. Egyelőre nem tudni, hogy a nyomdafoglalók megszállva tartják-e még mindig az épületet.

Összecsapások a parlament előtt robbantak ki, miután két férfi kávét és vizet locsolt a több ezres tömeg előtt beszélő Jannisz Panagopuloszra, a legerősebb szakszervezet, a GSEE vezetőjére, majd egy harmadik férfi megütötte őt. A feldühödött tömeg erre nekirontott a parlamentet védő rendőröknek, akik könnygázzal válaszoltak. Ekkor került a maró anyag a görög nemzeti hős, a volt parlamenti képviselő, a 87 éves Manolisz Glezosz arcába.

Glezosz állítólag összeesett, nem kapott levegőt, ezért kórházba vitték, de nincs komolyabb baja. A férfi 1941. májusában lett nemzeti hős, amikor az ellenállás jelképeként letépte a horogkeresztes zászlót az Akropoliszról.

Pénteken sztrájkok is megbénították meg az országot a megszorítások elleni tiltakozásul. A munkabeszüntetések zavart okoztak a légi és a földi közlekedésben, az iskolákban és a kórházakban, valamint más közintézményekben, miközben a szocialista többségű törvényhozás elfogadta a költségvetési kiadásokat radikálisan csökkentő törvényt.