Az orosz hatóságok bejelentették, hogy végeztek a Nyevszkij Expressz ellen tavaly elkövetett, 28 halálos áldozatot követelő robbantás egyik tettesével. A rajtaütésben másik hét kaukázusi felkelő is meghalt.

Megsemmisítettek egy szélsőséges fegyveres csoportot az orosz biztonsági erők csütörtökön és pénteken az ingusföldi Nazrany közelében, tagjai között Szaid Burjatszkijjal, az észak-kaukázusi fegyveres bandák egyik vezérével. Az orosz hatóságok szerint az akcióban 8 embert megöltek, másik 10-et pedig elfogtak.

A helyszínen talált robbanóanyag, valamint a felkelőktől vett DNS megegyezik azokkal a mintákkal, amelyeket a tavaly novemberi, Nyevszkij Expressz elleni robbantásos merénylet után rögzítettek - jelentette be Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója.

A Nyevszkij Expressz nevű gyorsvonat ellen elkövetett merényletben 26 ember vesztette életét, majdnem 100-an megsebesültek, és jelentős anyagi kár keletkezett. A merényletet szélsőséges kaukázusi csoportok vállalták magukra.

A Washington Post szerint Bortnyikov azt is bejelentette, hogy a most felszámolt csoport 15 egyéb támadásért is felelős - van küztük bombamerénylet és orosz biztonságiak meggyilkolása is. Az oroszok sikerként könyvelhetik el, hogy a likvidált felkelők egyike Alekszandr Tyihomirov, a kaukázusi térség muszlim népei körében jól ismert és nagy hatású hitszónok.

A helyszínen robbanószerkezetek gyártására való laboratóriumot találtak, elkoboztak több mint egy tonnányi robbanószert és hatalmas mennyiségű lőfegyvert. Olyan alkatrészeket is találtak, amelyek azonosak az ugyancsak a Nyevszkij Expressz ellen 2007-ben elkövetett merényletnél felhasznált robbanószerkezetek elemeivel.