Díjat szedne a vízummentesen utazóktól az USA

Vágólapra másolva!
Tíz dolláros díjat róhatnak ki az Egyesült Államokba vízummentesen utazó turistákra, így a magyarokra is. Barack Obama amerikai elnök ugyanis aláírta azt a törvényt, amely élénkítené a turizmust, mégpedig részben a tíz dolláros díjból származó bevételből.
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai elnök törvényt írt alá az Egyesült Államokba irányuló turizmus támogatásáról. Azt akarják ösztönözni, hogy minél több tengerentúli turista látogasson az országba, azonban a jogszabály némi kellemetlenséget jelent a vízummentes státust élvező országokból, így a Magyarországról érkezőkre.

A turizmus fellendítését célzó program költségeit ugyanis részben abból fogják fedezni, hogy 10 dolláros díjat rónak ki minden vízummentes turistára. Az érintett országok állampolgárai, köztük a magyarok számára jelenleg ingyenes a beutazás előtti kötelező regisztráció az úgynevezett elektronikus utasnyilvántartási rendszeren (ESTA) keresztül.

Az amerikai vízummentességi program kibővítésének köszönhetően a magyarok 2008. november 17-e óta utazhatnak vízummentesen az Egyesült Államokba. Ehhez azonban, az ESTA rendszerében elektronikus úton előzetesen engedélyért kell folyamodni, amelyet két évre adnak meg. Az Obama által aláírt törvény szerint minden vízummentes beutazónak ki kell majd fizetni a 10 dolláros összeget, amikor kitölti az ESTA-regisztrációt.

A törvény kétpárti támogatást élvez, beterjesztői szerint meg kell fordítani azt a folyamatot, hogy évek óta csökken az Amerikába látogató külföldi turisták száma. A díjfizetést állítólag még az év vége előtt bevezetik, az új, Amerikát népszerűsítő reklámok 2011 elején jelenhetnek meg.

A turizmust serkentő programot részben a privátszektor 100 millió dolláros hozzájárulásából, részben a 10 dolláros beutazási díjakból fogják finanszírozni. A törvény támogatói úgy számolnak, hogy évente 1,6 millióval több látogató fog az Egyesült Államokba érkezni, és a turisták 4 milliárd dollárral többet fognak költeni, ez több mint 300 millió dolláros adóbevétel-növekedést jelent majd az államnak. Ugyanakkor ellenzői szerint a vízummentes utasokra kiszabott díj nem lesz ösztönző hatással, sőt, a turisták egy részét el is riaszthatja.