Szexuális visszaélések egy német UNESCO-iskolában

A katolikus iskolák szexbotrányai után ezúttal egy UNESCO-intézmény tanárai által elkövetett szexuális visszaélésekre derült fény Németországban. Az ügyet nyilvánosságra hozó lap szerint 50-100 tanulót érintettek a bűncselekmények.

Újabb, ezúttal egy Hessen tartománybeli reformiskolában elkövetett szexuális visszaélésekről számolt be szombati számában a Frankfurter Rundschau nevű német lap.

Az újság szerint a sok neves személyiség által látogatott, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO által működtetett heppenheimi mintaiskolában zaklatások, megrontások áldozatává váltak a diákok az elmúlt évtizedekben.

Az iskola egykori tanulói elmondták: gyakran arra ébredtek, hogy nemi szervüket tanáraik simogatják, máskor orális szexre kényszerítették őket. Egyes pedagógusok vendégeik rendelkezésére is bocsátottak szexuális célokra a növendékeket - írta a lap. Voltak esetek, hogy a tanárok bántalmazták, droggal és kábítószerrel látták el a gyerekeket, egy lány ellen elkövetett csoportos szexuális visszaélés esetében pedig nem avatkoztak közbe.

Az első vádak már jó tíz esztendeje nyilvánossá váltak az iskola korábbi rektora, az 1971 és 1985 között az intézményt irányító Gerold Becker ellen, aki a korábbi növendékek beszámolói szerint számos 13 éves növendéket rontott meg. A 2007 óta hivatalban lévő jelenlegi igazgatónő szerint súlyos hiba és mulasztás volt, hogy akkor félvállról vették a vádakat, és az iskola nem vizsgálta ki alaposan ezeket az ügyeket.

Az igazgatónő számos beszélgetést folytatott a fennállásának 100. évfordulóját idén áprilisban ünneplő iskola korábbi növendékeivel, hogy felmérje a botrány méreteit. Kaufmann szerint legkevesebb három tanár vétkes szexuális visszaélések elkövetésében. Szemtanúk 20 áldozat nevét említették. A Frankfurter Rundschau nyomozása során azt állapította meg, hogy az áldozatok száma 50-100 lehet.

Az utóbbi időben szerzetesi iskolákban elkövetett szexuális visszaélésekről szóló leleplezések rázták meg a német katolikus egyházat. Újabb és újabb esetek kerülnek napvilágra, és már több száz áldozatról van szó.

KAPCSOLÓDÓ CIKK